Menno Twisk
Menno Twisk

Openluchtmuseum De Duinhuisjes: de verhalen van Menno Twisk

Algemeen 322 keer gelezen

Rockanje - Dit seizoen treden er bij Openluchtmuseum De Duinhuisjes in Rockanje drie vertellers op. Op 18 mei komt Menno Twisk, op 9 juni Martijn de Groot en op 11 augustus Arnie Dalkmann. 

Ze beginnen steeds om 14.00 uur. Iedereen is van harte welkom, net als bij gewoon museumbezoek. Voor de presentatie op 9 juni moeten bezoekers zich vooraf opgeven. Vorig jaar trad Menno Twisk uit Castricum voor het eerst in Rockanje op, nu komt hij opnieuw zijn streekverhalen uit de duinen van Holland vertellen. 

Strandvondersmuseum
Menno Twisk is al zijn hele leven langs en op het water te vinden. In zijn jeugd was hij alle zomers op het strand en vanaf zijn dertiende was hij lid van de Reddingsbrigade. Zee en strand spraken tot zijn verbeelding, en zeker wat er in de loop der tijden aanspoelde. Samen met hulpstrandvonder Thijs Bakker richtte hij in 2011 een Strandvondersmuseum in. Bezoekers konden daar van alles bekijken: potvistanden, mammoetbotten, flessenpost, explosieven, en wat niet al.

Verhalen
Van het een kwam het ander. Twisk: ‘Je gaat je interesseren voor de verhalen achter die spullen en zodoende ook voor de streekgeschiedenis. Ik ging verhalen verzamelen over strandjutters, schelpenvissers en stropers in de duinen. Ik zong altijd al en het was een kleine stap om liedjes over deze onderwerpen te gaan schrijven.’                  

Een pieterman op sterk water
Nu kan Twisk een heel programma vullen met verhalen en liedjes, waarbij hij zichzelf begeleidt op de gitaar. Hij geeft lessen over de streekhistorie op scholen en weet intussen alles over het leven en overleven in de duinen in vroeger tijden. En al is Rockanje geen Castricum: de streekverhalen van beide gebieden hebben veel gemeenschappelijk. Twisk ondersteunt zijn verhalen met voorwerpen uit zijn collectie strandvondsten, zoals een pieterman op sterk water. Wat dat is, kan iedereen op 18 mei bij De Duinhuisjes uit de mond van Twisk zelf horen. Kom kijken en luisteren – iedereen is welkom deze middag.

Meer informatie
Tijd: zaterdag 18 mei 2024: 14.00 uur en 15.00 uur.

Toegang: leden en kinderen: gratis; vanaf 13 jaar: 5 euro per persoon

Plaats: Openluchtmuseum De Duinhuisjes, Duinstraat 18, 3235 NK Rockanje.

Voor meer informatie over het programma en het museum zie de website www.hvwv.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

!

Uit de krant