Afbeelding

Feest voor honderdjarige in De Rozenhoek

Actueel 368 keer gelezen

Mevrouw Schepes-Van den Hoek vierde op 4 oktober haar 100e verjaardag in de Rozenhoek. Samen met familie en vrienden werd de heugelijke dag met taart en een lunch gevierd. Burgemeester Wubbo Tempel feliciteerde de jarige namens het gemeentebestuur met haar 100e levensjaar. Ook van de Rozenhoek en alle bewoners kreeg zij een mooie bos bloemen overhandigd. Op de vraag van een van haar nichten hoe ze zich nu voelde antwoordde ze “Nou, 100!” Uiteraard werd er gezongen voor mevrouw Schepes-Van den Hoek, waarna zij zelf de taart mocht aansnijden

Ze vertelde dat ze vroeger met de kinderen ook graag koekjes, cake en appeltaart mocht bakken. De liefde voor bakken had ze van haar moeder, die bakte iedere vrijdagmiddag een cake of koekjes. Met haar kinderen, 5 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen heeft ze een grote familie om zich heen. Een van haar achterkleinkinderen kwam tijdens de feestelijkheden even van zijn plaats om oma een knuffel te geven. Op de vraag van mevrouw Schepes of hij het leuk vond dat oma nu 100 was geworden antwoordde Siem toch een ‘nee’.

Naar Hellevoetsluis
Mevrouw Schepes-Van den Hoek is een echte Rotterdamse, opgegroeid op de Coolsingel, geboren op de Willem Buytewechstraat. Ten tijde van het bombardement was zij 25 jaar en woonde ze nog bij haar ouders. Haar man leerde ze na de oorlog kennen en in 1946 zijn ze getrouwd. Samen kregen ze een zoon en een dochter. Ze vertelde dat de meest gelukkige periode uit haar leven de periode was dat haar kinderen opgroeiden. Vroeger gingen ze al op vakantie naar Hellevoetsluis. In Hellevoetsluis huurden ze dan een houten huisje bij Sientje van der Velde. Deze huisjes stonden waar nu de Evertstaete flat is. Vanuit Rotterdam vertrokken ze dan met de tram naar Hellevoetsluis. Ook zijn zij menig maal in Apeldoorn op vakantie geweest. Daar gingen ze op de brommer naar toe, de bagage werd al vooruit verstuurd met Van Gend en Loos. Zelfs als kind kwam mevrouw Schepes-Van den Hoek al in Rockanje. Haar vader had zelf een tent genaaid, waarmee het gezin op het strand van Rockanje verbleef.

Op de kleermakerstafel
Haar echtgenoot was timmerman van beroep. En als jong meisje werkte mevrouw Schepes-Van den Hoek bij haar vader die kleermaker was. Als middelste dochter was zij de uitverkorene om bij haar vader te werken; zij was namelijk de enige die goed met naald en draad overweg kon. Haar vader maakte kleding in opdracht voor een aantal winkels en dan voornamelijk voor mensen van de gegoede stand. Zo heeft hij ook kleding voor het koningshuis gemaakt. Zodra een kledingstuk af was, moest zij het naar de desbetreffende winkel brengen. “De brugwachter zag me altijd al weer aankomen als ik naar die winkel liep. Altijd met het zwarte kleed over de kleding heen zodat het niet vies kon worden. Dat vond ik vreselijk om te doen.” Als haar vader aan het werk was dan zat hij in kleermakers zit op de kleermakerstafel, om de stof schoon te houden. Zij deed dat zelf niet, ze zat wel op tafel maar met haar benen over de tafelrand. Mevrouw Schepes heeft het werk nooit leuk gevonden en zij vertelde dat ze blij was toen ze trouwde en niet meer hoefde te werken. Hoewel ze een hekel aan het werken bij haar vader had, heeft ze wel tot op hoge leeftijd nog kleding genaaid op een echte oude trapnaaimachine.

Verhuizingen
Nadat hun dochter en schoonzoon in 1967 naar Hellevoetsluis verhuisden, volgden meneer en mevrouw Schepes hen 12 jaar later, in 1979. Zij kwamen in de flat aan de Isaac da Costastraat te wonen, waar zij een lange tijd fijn hebben gewoond. In 1992 overleed haar echtgenoot. Later verhuisde mevrouw Schepes-Van den Hoek naar een flatje op de Koedijk om na enige tijd naar de tegenoverliggende bejaardenwoningen aan de Vliedberg te vertrekken. Tot het moment dat ze ongelukkig is gevallen, heeft ze altijd alles zelfstandig gedaan. Altijd alleen naar Albert Heijn met haar rollator voor een boodschapje, en met wekelijks een aantal uren hulp van de thuiszorg en haar familie kon zij zich best redden.

Nog steeds op vakantie
Ze woont sinds januari in de Rozenhoek. Na een val bleek het beter voor haar te zijn om naar een verzorgingshuis te gaan. En dat werd de Rozenhoek, wat haar goed bevalt. Ze vindt het er erg gezellig. Er wordt voor haar gekookt en ze gaat zelfs nog mee op vakantie. De bewoners van de Rozenhoek zijn namelijk pasgeleden een paar dagen op vakantie geweest. Tijdens deze vakantie hebben ze gewinkeld en zijn ze naar de Beekse Bergen geweest. Omringd door de goede zorg in de Rozenhoek en haar familie heeft zij alles wat zij nodig heeft om nog te genieten van het leven.

Evelien Holleman foto’s Wil van Balen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant