Afbeelding

Kees Willekes schrijft kinderboek met kleindochter Kayla

Actueel 419 keer gelezen

Voor me liggen drie boeken van uiteenlopende genres. Wat meteen in het oog springt, is het kinderboek wat als titel ‘Annelies en het gekleurde vogelei’ mee kreeg. En dat het over een gekleurd vogelei gaat is wel te zien aan de prachtige tekening die op de cover staat en die is gemaakt door de kleindochter van de schrijver. Auteur De 57 jarige Kees Willekes is geboren in Amsterdam en als je heel goed luistert, is het nog een klein beetje te horen. Nu woont hij alweer 34 jaar in Hellevoetsluis. Hij is getrouwd met Marja en samen kregen ze een zoon Matthijs, die op zijn beurt weer vader werd van een prachtige dochter Kayla. In het dagelijkse leven is Kees werkzaam bij de Douane waar hij sport- en vuurwapendocent is. Schrijven doet hij eigenlijk al zijn hele leven.

Passie
Candelight, het radioprogramma wat gepresenteerd werd door Jan van Veen, die bekend werd door het voorlezen van gedichten die door de luisteraars van zijn programma geschreven waren, is wel de drijfveer geweest in zijn jeugd om zelf de pen ter hand te nemen. Kees sloeg geen uitzending over en daar is het eigenlijk mee begonnen. Elk idee en elke emotie werd aan het papier toevertrouwd in de vorm van een gedicht of een kort verhaal. Elke gelegenheid werd wel aangegrepen om een gedicht te schrijven en zeker toen Marja in zijn leven kwam had hij genoeg stof tot schrijven. En dan komt er een dag dat je met al die verhalen wat meer wilt gaan doen dan het ‘alleen maar in een schrift geschreven’ in de kast te laten liggen. Ook door het thuisfront en de vriendenkring die regelmatig werk van hem lazen, werd Kees aangemoedigd om er iets mee te gaan doen. Tegenwoordig zijn er mogelijkheden genoeg om in eigen beheer een boek uit te geven. Kees is toen in contact gekomen met Braven New Books, die nieuwe schrijvers de kans geeft om eigen werk uit te brengen en dat weer gerelateerd is aan bol.com. Dat betekent dat het boek wat je uitgeeft alleen bij bol.com in de verkoop mag. Dat heeft zijn voor en zijn nadelen maar het is wel een kans die je moet grijpen.

Genre
Dat Kees Willekes van alle markten thuis is blijkt wel uit de verschillende genres die hij geschreven heeft. De gedichtenbundel ‘Heb je het al gehoord’ is meer bedoeld voor oudere kinderen en volwassenen. Waarom stopten de koeien met loeien, is het edelhert op zijn teentjes getrapt, vindt de papegaai het leven supersaai, wordt de zandpier vermist en is de olifant gênant bezig. Zomaar een greep uit het dagelijks leven van dieren. Het zijn hele korte gedichtjes over dieren die leerzaam zijn maar waar je zeker ook om kunt lachen of je tot nadenken zet. Inspiratie vindt Kees overal om zich heen, zeker in de natuur. ‘Koordansen in de marge’ is een korte verhalenbundel met een serie verhalen die balanceren op de scheidslijn van fictie en werkelijkheid. 80% is verzonnen en 20% is werkelijkheid. Het zijn serieuze verhalen afgewisseld met verhalen waar je jezelf wel in herkent en stiekem ook wel om moet lachen. Ook de werk gerelateerde verhalen lezen lekker weg en daar zijn o.a. de collega’s van de Douane een geliefd onderwerp. En dan natuurlijk het kinderboek ‘Annelies en het gekleurde vogelei’, een wonderbaarlijk avontuur waarin zij kennismaakt met een wonderlijk dier dat dringend hulp nodig heeft en wat hij samen met de nu 6 jarige Kayla maakte. Niet alleen de prachtige tekeningen zijn van haar hand maar ook de kleurige cover heeft ze gemaakt.

Kinderboekenweek
Wat is er nu mooier dan wanneer je opa in de klas uit het boek komt voorlezen wat je samen met hem gemaakt hebt. Dat gaat deze Kinderboekenweek dan ook gebeuren. Niet alleen in Hoofddorp, waar Kayla op school zit maar ook op diverse scholen in Hellevoetsluis zal Kees voorlezen uit zijn eigen boek. Als op 1 oktober 2014 de 60e Kinderboekenweek van start gaat, wordt er op scholen weer de jaarlijkse kinderboekenmarkt gehouden die verzorgd zal worden door Boekhandel Bruna en waar natuurlijk het boek ‘Annelies en het gekleurde Vogelei’ te zien en te koop zal zijn. Het vervolg van ‘Annelies’ is al in de maak en dat wordt opnieuw een samenwerking met kleindochter Kayla. Soms geeft ze de aanzet naar het vervolg in de verhaallijn maar nog meer mag ze zich weer uitleven om de tekeningen bij het verhaal van haar opa te maken.

Bruna
Van Braven New Books kreeg Kees het advies om zijn boeken te gaan promoten. Met zijn drie boeken onder de arm heeft hij de stoute schoenen aangetrokken en is hij bij boekhandel Bruna op de Struytse Hoeck binnengestapt en heeft daar gevraagd of zijn boeken daar in de winkel mochten liggen. Bedrijfsleider Henk Beekman staat er zeker voor open om Hellevoetse schrijvers een kans te geven dat te laten zien wat ze in hun mars hebben. En voor Kees het wist stonden zijn boeken op een mooie plaats in de winkel, met beschrijving en foto van de auteur, en kan nu ook het Hellevoetse winkelpubliek kennis maken met hun plaatselijke schrijver. Zijn boeken zijn nu dus ook bij Bruna te koop en daar mag je best trots op zijn. Maak eens nader kennis en lees zijn blog op www.keeswillekes.nl of bezoek zijn Facebook pagina. Kees Willekes…..een Hellevoetse schrijver met een uit de hand gelopen hobby.

 

Jansen & van Balen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant