Mieke Bakker: Als er hierover bij ons vragen binnenkomen, kunnen we als fractie niets anders zeggen dan: we weten het niet.”
Mieke Bakker: Als er hierover bij ons vragen binnenkomen, kunnen we als fractie niets anders zeggen dan: we weten het niet.”

D66 maakt zich zorgen over gebrek aan transparantie K3

Actueel 206 keer gelezen

Kickersbloem 3 is een industrieterrein in ontwerp. Het terrein is er nog niet, maar de gemeenteraad denkt op dit moment na over het bestemmingsplan en het exploitatieplan. Het bestuurlijk proces rond de besluitvorming betreffende Kickersbloem 3, wat al vele jaren duurt, verdient niet de schoonheidsprijs. De gemeenteraad, aangetreden na de verkiezingen in maart j.l. moet zich binnenkort uitspreken over het bestemmingsplan en het exploitatieplan van Kickersbloem 3.

Vanuit de burgers van Hellevoetsluis komen bij de fractie van D66 steeds meer vragen over de transparantie rond dit proces. Zeker na een radio-uitzending van Radio Voorne op 27 september j.l., waarin zo’n verontruste burger, Igor Kluin, zijn bezwaren uit, een hoop vragen stelt en nu een WOB procedure is gestart om te proberen stukken, die geheim zouden zijn in de openbaarheid te krijgen.
Mieke Bakker (D66): “Als er hierover bij ons vragen binnenkomen, kunnen we als fractie niets anders zeggen dan: we weten het niet.” Zou een gemeenteraadslid iets weten over geheime documenten dan mag hij/zij daar niets over zeggen. Een wat ongemakkelijke situatie. D66 is volop bezig met een onderzoek om straks een weloverwogen besluit te nemen of zij wel of niet akkoord kan gaan met het bestemmingsplan en exploitatieplan. Maar D66 is ook benieuwd naar het uiteindelijke effect op de werkgelegenheid. Waar eerst gesproken werd over banengroei schijnt het IBH in de hoorzitting betreffende de zienswijzen nu akkoord te gaan dat het alleen banenbehoud, dus het schuiven van banen, betekent. D66 roept op de burgers zoveel mogelijk informatie te verstrekken zodat zij het besluitvormingsproces goed kunnen volgen en mogelijk gedegen adviezen kunnen geven aan de diverse fracties in de gemeenteraad. Zoals het tot nu toe gaat kan het niet. Recent is een hoorzitting geweest waarbij mensen die een formele schriftelijke zienswijze ingediend hebben hun mening nog mondeling konden verduidelijken. Dit was een schijnvertoning, een blijk van gebrek aan openbaarheid. Het is nog steeds niet duidelijk of de zittingen openbaar waren of niet, maar op het internet zijn geluidsopnamen te beluisteren. Zo ook de reactie van het IBH over baanbehoud. Is het talmen over de beschikbaarstelling van de opnamen de transparantie van ons college?
Bakker: "Ik kan toch niet met droge ogen aan onze achterban vertellen dat we wel/niet akkoord gaan met de plannen Kickersbloem 3, een van de grootste dossiers van Hellevoetsluis omdat ze maar moeten vertrouwen op mijn blauwe ogen? De moderne democratie zit wat mij betreft toch wel wat anders in elkaar. Ik wil dat de burgers zoveel mogelijk dezelfde informatie hebben als ik, zodat ze de besluitvorming van de gemeenteraad kunnen begrijpen

foto: Leo Blok

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant