Jerry Meys: 'licht optimistisch'
Jerry Meys: 'licht optimistisch'

“De maat is vol, we zijn het zat!”

Actueel 652 keer gelezen

Petitie aangeboden tegen jongerencomplex Al 30 jaar ondervinden omliggende bewoners last van bewoners uit het jongerencomplex aan de Bliek, Zalm en Spiering. Geweld en bedreigingen, brand in woningen en auto’s, steekpartijen en drugs- en geluidsoverlast gingen aan de petitie vooraf. Burgemeester Erik van Heijningen, die eind deze week afscheid neemt, ontving maandagmiddag een petitie uit handen van Jerry Meijs, die namens 38 bewoners het woord voerde.

Standpunten omliggende bewoners
Jerry Meijs licht toe: ” We zijn het moe om steeds weer voor overlast te bellen, er wordt toch niets mee gedaan. Het vertrouwen in gemeente, het jongerenfoyer, Maasdelta en politie is er niet meer. Er is geen communicatie onderling en een steeds wisselende bewoning van het jongerencomplex, zodat een dossier niet kan worden opgebouwd. Politie komt en er wordt een waarschuwing gegeven. In een uiterst geval wordt een raddraaier weggestuurd, maar ook dan is het niet opgelost. We willen ze echt niet over een kam scheren, maar er zitten nou eenmaal rotte appels tussen. Er zijn maar 2 opties wat de omwonende betreft, sluiting óf 24 uurs begeleiding. Onderzoek wijst uit dat de problemen in Dordrecht en Tilburg voor een groot deel zijn opgelost, terwijl in de rest van Nederland bij elk jongerencomplex problemen bestaan.”

Jongeren
Dolf Kuijken, begeleider van de jongerenfoyer vertelt over het project dat door de gemeente is opgestart en in 2015 aan een evaluatie wordt gemeten: “In het jongerencomplex wonen 50 jongeren, waarvan er 16 (overdag) begeleid worden. Jongeren die hulp vragen krijgen hier een duwtje in de rug. Wie wil en zich aan het begeleidingscontract houdt krijgt hier ruimte. Maar als zij zich niet houden aan hun burgerplicht, wordt na een waarschuwing de sleutel 48 uur ingenomen, om de volgende keer na schending van de huisregels te worden weggestuurd.” Bewoonsters Lisa, Mandy en Franka geven aan blij te zijn met de begeleiding. Als doelen bereikt zijn stromen zij door om zelfstadig te gaan wonen. “Er zijn best af en toe feestjes, maar het beeld zoals in de media wordt belicht ervaren wij anders. Wij lijken soms wel criminelen, maar wij willen ook gewoon in gesprek.”

Onderzoek
Doortastend onderzocht Burgemeester Erik van Heijningen met afgevaardigden van de gemeente, Maasdelta en het jongerencomplex wat er speelde in de wijk. Hij toonde begrip voor de omwonenden. “Door een opbouw van de problemen is die beruchte laatste druppel al vaker bereikt. We kunnen 30 jaar leed niet zomaar in een half uur oplossen. We kunnen wel een oplossing zoeken voor de toekomst. U ziet als bewoners meer als alle hulpverleners. Sluiting is voor mij geen optie, maar concreet krijgen wat er aangepakt moet worden, afspraken maken en de feiten op tafel krijgen met uw hulp is al een eerste stap. Het koppelen van klachten tussen de instanties, zodat men sterker staat bij de rechter, houdt in dat de privacy van de betrokkenen in het geding komt, maar dat moet dan maar. We regelen het veilig, eventueel anoniem, meldingen doen van de overlast, zodat we de problemen concreet kunnen maken. Ik nodig u uit om op korte termijn een werkgroep samen te stellen en om te denken in oplossingen, zodat de juiste maatregelen genomen kunnen worden.”

Bereidheid tot het zoeken van oplossingen
Jerry Meijs geeft aan zich licht optimistisch te voelen, maar met blijvende bedenkingen. Dolf Kuijken gaat graag in op het voorstel van de burgemeester in en ook Ron de Wit van Maasdelta voelt voor een structurele oplossing. “We huisvesten verschillende doelgroepen. Jongeren, senioren en gezinnen leven samen in de wijk. De signalen in de buurt nemen toe en die nemen we serieus. De wijkmeester is al vaker aanwezig en we zij al in gesprek om verbeteringen aan te brengen. Ook wij nemen zitting in de werkgroep, zodat de rust kan terugkeren in de wijk.”
Van Tooren & van Balen

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant