Afbeelding
Foto: Ger den Reijer
Een gesprek met...

Een gesprek met Zehira Abbas-Fatehmahomed

Algemeen 685 keer gelezen

Hellevoetsluis - Zehira Abbas-Fatehmahomed is een spraakwaterval. Zij houdt van haar gezin en familie, is carrièregericht en maatschappelijk betrokken. In Hellevoetsluis is zij betrokken bij Stichting Al Mustaqeem. Zij is directeur van een gespecialiseerd assurantieadvieskantoor. We maken kennis met deze vrouw, die veel ballen tegelijk hoog houdt.

Zehira vertelt over haar jeugd en studie: “Ik ben in Suriname geboren en toen ik één jaar was verhuisde ons gezin naar Nederland. Mijn vader ging daarheen om zijn zieke moeder, die in Hellevoetsluis woonde, te verzorgen en niet lang daarna verhuisde ons hele gezin, destijds met drie kinderen. In Hellevoetsluis werden nog twee kinderen geboren, in totaal heb ik drie broers en één zus. Ik doorliep de basisschool en ging vervolgens naar het Helinium. Na mijn vwo opleiding ben ik rechten gaan studeren aan de Erasmus Universiteit. Mijn zus deed dezelfde studie en het leek mij interessant.”

Zehira heeft door diverse kennismakingen met advocatenkantoren ervaren dat deze wereld destijds niet zo goed bij haar paste. “Het was in een tijd dat de banen niet voor het opscheppen lagen, dus ik was blij dat ik een administratieve functie kon krijgen bij de Deelgemeente Kralingen-Crooswijk.” Daar viel Zehira op, haar leidinggevende zag in dat ze meer capaciteiten had en uiteindelijk werd ze binnen de Directie Veilig Coördinator Aanpak Jeugdoverlast voor diverse wijken. Ook in deze functie leverde ze goed werk, want ze vond zichzelf op een gegeven moment terug in de Top100 van beste ambtenaren in Nederland. “Ik was daar zelf niet zo mee bezig, maar kennelijk werd ik wel gewaardeerd,” zegt ze over die periode.

Na een reorganisatie kwam er desondanks een streep door haar naam te staan – “ik werkte als inhuurkracht, dus dat was een makkelijk besluit” – en vervolgens solliciteerde Zehira bij Interpolis om daar verzekeringsadviseur te worden. “Dat werk bood me na enige tijd onvoldoende voldoening en ik ging toen opnieuw solliciteren.” MM Zeker in Rhoon bood haar na maar liefst drie sollicitatiegesprekken een nieuwe uitdaging. Die drie gesprekken worden nu nog steeds wel eens aangehaald. “Ik was al tweemaal geweest, toen ik bericht kreeg dat er nog een derde gesprek gewenst was. Men was vergeten me met nog een collega kennis te laten maken. Toen heb ik aangegeven dat het lastig was om nogmaals oppas te regelen. Vervolgens werd ik met kind erbij uitgenodigd voor het gesprek en wist ik dat ik de baan wilde hebben.” 

Inmiddels is Zehira directeur van MM Zeker en heeft ze het na zeven jaar nog steeds erg naar haar zin. “Ik ben niet alleen verantwoordelijk voor het beleid, ik heb nog steeds klantencontacten, dat houdt me actueel en daardoor weet ik goed wat er speelt. Verder heb ik ook de website van het bedrijf her-ontwikkeld. In de blauwe bedrijfsnaam zit niet voor niets een oranje ‘Z’,” zegt ze gekscherend. “Dat is de Z van Zehira,” zeg ik altijd tegen de DGA.

Veel hoofddoeken op
Terugkijken op haar jeugd zegt Zehira dat haar ouders haar veel hebben meegegeven. Naast de aandacht en zorg voor familieleden en haar religie heeft ze ook meegekregen dat ze zelfstandig moest worden – en is geworden – en maatschappelijk betrokken. Dat is precies hoe de opvoeding heeft uitgepakt en wat Zehira haar kinderen ook weer probeert mee te geven. “Ik heb alles bij elkaar best veel petten op, eigenlijk moet ik zeggen hoofddoeken op,” lacht ze, “maar ik heb een mooi leven met een fijn gezin. Ik wil hierbij benadrukken dat dit alles er is mede dankzij mijn ouders en mijn echtgenoot.”

Ramadan
Dit gesprek vindt plaats in de eerste week van de Ramadan en Zehira legt uit wat deze periode voor haar betekent. “Mijn weken zijn best wel gevuld, met een gezin met twee jonge kinderen, een drukke baan en mijn bezigheden voor de Stichting Al Mustaqeem en hier en daar wat werkzaamheden voor mijn vader. De Ramadan-periode gebruik ik om terug te keren tot mezelf en me te focussen op de diepere uitleg van mijn religie. De Ramadan is voor mij echt veel meer dan het vasten alleen. Voor de kinderen heb ik dertig zakjes gemaakt, voor elke dag van de Ramadan één. Iedere dag mag er een zakje worden opengemaakt en daarin zit dan een briefje met een taak. Bijvoorbeeld iemand een complimentje geven, taakjes uitvoeren, iets van het zakgeld geven in de pot die we besteden aan een goed doel. Zo leren de kinderen niet alleen iets over het geloof, maar ook geven we ze bepaalde waardes mee.”

Maatschappelijk betrokken
In 2010, nog tijdens haar studie, liet Zehira duidelijk blijken hoe haar ouders haar hebben opgevoed. In een uitgave van het studentenblad van de Erasmus Universiteit liet ze namelijk het volgende optekenen. “Van huis uit heb ik meegekregen om zo min mogelijk eten weg te gooien. Dit heeft ook te maken met mijn geloof. Mijn voedsel is een geschenk van God en dat kan ik niet zomaar weggooien. Als ik iets niet op kan, geef ik dit aan mijn broer of vader. Ook is mij altijd bijgebracht om kleine hoeveelheden op te scheppen. Je kunt achteraf altijd nog wat extra opscheppen. Soms kan het niet anders dan dat je toch iets weg moet gooien. Hier voel ik me dan wel schuldig over.“

Deze lijn trekt Zehira nu door in haar gezin en bij haar inzet voor het Intercultureel Islamitisch Ontmoetingscentrum ‘Stichting Al Mustaqeem’. Zelf is ze nederig over haar rol binnen deze organisatie. “Ik ben de secretaris en treedt naar buiten voor de stichting, daarom denken de mensen dat ik me superveel inzet, maar die lof moet er echt zijn voor de andere mensen die Al Mustaqeem hebben opgezet en levend houden. Ik ben echt maar een klein radertje in het geheel.”

Kort geleden heeft Zehira samen met Ummuhan Ozogul-Basin, voorzitter van de Turkse vrouwencommissie, het zwemmen voor dames in de Eendr8 leven in geblazen. “Ik had hierover contact met Ummuhan en samen zijn we het gesprek aangegaan met de Eendr8 en wethouder Daan van Orselen. Uiteindelijk hebben we het voor elkaar gekregen dat er iedere maandag zwemles is, speciaal voor dames die graag in privacy willen zwemmen.’’

Ik had geen zwemdiploma vanwege het afschaffen van de schoolzwemlessen destijds en ik ben net als de andere dames blij dat ik inmiddels mijn diploma wel heb behaald.”

Zehira is op dit moment in samenwerking met SBO en stichting PUSH aan het onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor het uitbreiden van Nederlandse lessen in de ontmoetingsruimte aan de Vliet 8.

Toekomst
Nadenken over de toekomst hoopt Zehira allereerst dat haar kinderen uitgroeien tot mooie mensen en dat zij net als hun (groot-)ouders met goede normen en waarden in het leven zullen staan. Naast een gelukkig huwelijk hoopt ze ooit nog eens te kunnen gaan wonen in een woning met wat meer buitenruimte en dat ze in staat zal zijn om MM Zeker samen met bestaande team met succes verder uit te bouwen. “Ik hoop dat over tien jaar ik met trots kan terugkijken.”

De voornaam Zehira komt minder dan 10 keer voor in Nederland. De meisjesnaam Fatehmahomed komt volgens de Nederlandse Familienamenbank slechts 190 keer voor in Nederland. Reden om opheldering te vragen. Zehira is een oorspronkelijk Hebreeuwse meisjesnaam. Het betekent `beschermd`. Fatehmahomed zou eigenlijk de naam van de profeet in zich moeten hebben. Echter, de ‘a’ en de ‘o’ zijn omgewisseld. De reden hiervoor ligt waarschijnlijk in het verleden bij een verkeerde inschrijving.

De achternaam ‘Abbas’ kreeg Zehira na haar huwelijk met haar echtgenoot. Het gezin Abbas-Fatehmahomed is inmiddels twee kinderen rijk, vier en zeven jaar. Zehira is maatschappelijk betrokken en heeft alles bij elkaar ‘veel hoofddoeken op’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant