Afbeelding

Treintje komt op stoom tijdens de Vestingdagen

Actueel 394 keer gelezen

Al jarenlang is het stoomtreintje van Sig Wollburg een graag geziene attractie tijdens de Vestingdagen. Al sinds 1988, toen nog het Stoomweekend, rijdt het stoomtreintje met karretjes volgeladen met kinderen haar rondje. Ook dit jaar komt het treintje weer in actie en wordt de stoomlocomotief bij Droogdok Jan Blanken op stoom gebracht.


Voorliefde voor treinen
De voorliefde voor treinen zit bij Sig Wollburg in het bloed. Zijn vader en zus waren vroeger werkzaam bij de spoorwegen. Als hij met hen op het perron stond maakte de stoomtreinen een grote indruk. Het geweld van de gillende stoomfluit op de locomotief heeft toen bij Sig het kiempje gelegd. Als jong volwassene verhuisde de treinliefhebber naar Den Haag, waar hij op een dag in het Zuiderpark een stoomfluit hoorde. Hij ging op onderzoek uit en daar bleek te worden gereden met Livestream modeltreinen. Het besluit om lid te worden bij de vereniging was snel genomen. Na het overlijden van zijn vader erfde Sig wat geld, waarmee hij zijn eerste locomotief, karretjes en de spoordelen bekostigde. Vijf jaar geleden bouwde Sig zijn huidige locomotief, die groter, stabieler en krachtiger is. Hij reist nu door heel Europa om deel te nemen aan verschillende evenementen.

Evenementen
Eerder dit jaar reisde Sig al af naar Frankrijk, Duitsland, Dordrecht (Dordt in Stoom), Barendrecht en Berlijn. Eind juli staat de internationale stoommeeting in Basel op het programma. Met zijn kleinzoon reist hij naar Zwitserland met auto en aanhanger volgeladen met de Loc en alle andere materialen om dit evenement bij te kunnen wonen. Tijdens de Vestingdagen rijdt Sig in thuishaven Hellevoetsluis. Liefhebbers weten dat de trein hier al op verschillende locaties heeft gereden. Tijdens de Stoomdagen op het Land van Paling, de laatste jaren rondom de Molen en nu dan bij het oude Marine dok, waar ook de stoomkraan in actie zal komen. Als lid van het eerste uur bij modelbouwclub het Groote Dok, die eveneens met de vaarbak paraat staan op 16 en 17 augustus, zal hij u graag meenemen voor een ritje…

Tekst: Nicole van Tooren
Foto’s: Privébezit

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant