Afbeelding

‘Tweede kans’ groeit uit zijn jasje

Actueel 874 keer gelezen

De tweedehands kledingwinkel in de Vesting is een groot succes! Vele vaste klanten weten hun weg te vinden voor een kop koffie, een luisterend oor of een ‘rondje shoppen’ in de wekelijks wisselende collectie. Vanaf 1 oktober krijgt de Tweede kans een locatie die twee maal zo groot is en eind oktober verhuizen zij naar de Rijksstraatweg.

Al 15 jaar succesvol
Al vanaf 1999 steunt de Evangelische Gemeente Agapè het vrijwilligersinitiatief. Het inzamelen en verkopen van tweede hands kleding begon op de Industriehaven en verplaatste zich binnen het historische centrum van Hellevoetsluis via de Veste naar de huidige locatie; de Westzanddijk. De kleding wordt ingezameld en weer verkocht tegen zeer lage prijzen. De winkel maakt geen winst; met de opbrengst van de kledingverkoop worden (na aftrek van de kosten) allerlei goede doelen ondersteund. De vaak Hellevoetse doelen worden door de 15 vrijwilligers gekozen, omdat zij daar stuk voor stuk iets mee hebben. Zo zijn al schoolpleinen opgeknapt, een kindertehuis geholpen of kleding geschonken aan kleine projecten in Roemenië of Macedonië. Ook met de Voedselbank is een warme samenwerking. Regelmatig vinden de klanten een waardebon van de Tweede Kans in hun pakket. De Tweede Kans wil er zijn voor de Hellevoetse bevolking.

Gaven
Yvonne de Bruijn vertelt: “De 15 vaste vrijwilligers hebben allen hun eigen voorkeur en specialisatie. Kassawerk, het uitsorteren van de kleding, het plannen van de werkroosters en het bieden van een luisterend oor. Ieder heeft zijn eigen rol. De collectie wordt wekelijks ververst. Ruim 500 stukken kleding worden elke week uitgepakt en in de rekken gehangen. Wat er al wat langer hangt gaat naar Macedonië. Als wij de kleding niet goed genoeg vinden voor de winkel, dan gaat het in zakken naar de lorrenboer. Dat zijn er wekelijks al gauw 20-50, maar ook dat brengt wat op. Dat deze locatie wat te klein wordt komt ook doordat wij regelmatig wisselen. Soms lopen wij de klanten in de weg. We hebben mooie meubels van Fabert de Wit gekregen. De winkel oogt mooier, maar ook dat kost extra ruimte. We zien dus erg uit naar de nieuwe situatie.”

Een fris begin
De Rijksstraatweg wordt 2x zo groot, zodat er ruimte komt om de kleding uit te pakken en voor een grote tafel waaraan een kop koffie gedronken kan worden. De vrijwilligers van de Tweede kans hopen en denken dat de loop op de steeds drukker wordende Rijksstraatweg groter wordt. Met winkels als de Action en de Lidl in de buurt is het gemakkelijker ook de tweedehands kledingwinkel te bezoeken. In de zomer is er op de huidige locatie veel aanloop, maar in de winter is het stil in de Vesting en moeten mensen speciaal de moeite nemen om langs te komen. Zij hopen dan ook dat op de nieuwe locatie vaste klanten blijven komen om hun kleding af te geven of te snuffelen in de rekken. Vanaf eind oktober is de Tweede Kans te vinden op Rijksstraatweg 142b, tegenover Briedé en achter de prik poli.
Van Tooren & Van Balen

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant