Afbeelding

Kameraadschap, ook bij Veteranendag

Actueel 259 keer gelezen

De uitzending naar een oorlogsgebied verbroedert! Het is fijn om met mensen die een soortgelijke situatie hebben meegemaakt terug te kijken op een vaak vormende periode in het leven. Het kameraadschappelijk delen van soms heftige ervaringen, maar ook vaak mooie en avontuurlijke momenten in het leven van de trotse veteraan en het gevoel om gewaardeerd en geëerd te worden maakt de Veteranendag voor velen een dag om naar uit te kijken.

Militair en Missie
In Hellevoetsluis zijn ca. 220 veteranen woonachtig die als beroeps of als dienstplichtig militair zijn ingezet in de 2e Wereldoorlog, voormalig Nederlands-Indië, Nieuw Guinea, Korea, Libanon, Cambodja, Kosovo, Bosnië, Irak of Afghanistan. “We gingen daar goed voorbereid naar toe, maar je ging wel met een geromantiseerd beeld. We gingen weg voor een half jaar en op dat moment was het een goedbetaald avontuur. Het vormt je voor de rest van je leven, maar dat besef komt pas later.”, vertelt Ernst Wenisch, secretaris van het nieuwe Veteranen comité. Peter Vermaat, voorzitter van het comité vult aan: “Ik heb het als een mooie tijd ervaren, waarbij ik warm terugdenk aan de kameraadschap en de nauwe samenwerking onderling. Als ik voor mezelf spreek, heb ik er geen nare dingen aan overgehouden en vind het fijn om even stil te staan bij deze fase in mijn leven. De Veteranendag is een platform om de veteranen te bedanken en de ruimte te geven om hier met gelijkgestemden over te praten.”

Veteranencommissie
Ruim 6 jaar geleden heeft Peter Vermaat na een gesprek met de in 2013 overleden Pleun van der Kooij een brief gestuurd naar de gemeente Hellevoetsluis met het voorstel een Veteranendag te organiseren. Het voorstel werd omarmd, wat resulteerde in de eerste Veteranendag in 2009. Vorig jaar was het eerste lustrum en werd een Veteranenconcert in de Eendracht verzorgd door het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Een fantastisch concert waar veel veteranen, maar ook niet-veteranen erg van hebben genoten. Tijdens het napraten ontstond het idee een Veteranencommissie in het leven te roepen. Deze nieuwe veteranencommissie bestaat uit Bert van den Houten namens de gemeente (afd. TECS) en namens de veteranen nemen Peter Vermaat (voorzitter), Ernst Wenisch (secretaris), Chris Holtjer en Ronald Weeber zitting. Veteranendag 2014 is hun eerste klus.

Veteranendag 2014
Op zaterdag 21 juni zal dit jaar de 6e editie van Veteranendag plaatsvinden in Hellevoetsluis. Een dag waarop veteranen en hun partners een boeiend programma wordt aangeboden bij Theater de Twee Hondjes (i.s.m. Applauz). Traditiegetrouw wordt er een heerlijke ‘Blauwe hap’ (nasimaaltijd) geserveerd. Dit jaar wordt de documentaire ‘Helden’ vertoond, die op 16 juni in première gaat. Ook krijgt men een presentatie te zien van de ‘Slag om Hellevoetsluis’. Deze gebeurtenis wordt een week later (28 en 29 juni) in ‘het echt’ herbeleefd tijdens een groot evenement met re-enactment. (Tijdens dit weekend zal de bevrijding van de Fransen op 6 december 1813 worden gevierd met een historisch spel met soldaten, kanonniers en kampementen.)

Toekomstvisie
Veteranen uit omliggende gemeenten met interesse in het bijwonen en organiseren van een regionale Veteranendag zijn van harte welkom. De Veteranencommissie zou graag nadenken over een regionale dag, zodat de krachten gebundeld kunnen worden. Peter Vermaat: “In 2018 hoopt de Veteranencommissie hun 2e lustrum te mogen vieren. Het zou natuurlijk geweldig zijn als we dan een regionale Veteranendag mogen vieren met mogelijk zelfs wel een Veteranenmonument. De lobby is al in gang gezet.” Hebt u ook interesse in het bijwonen van Veteranendag of heeft u vragen, dan kunt u zich wenden tot Bert van den Houten, tel. 0181-330574
Tekst: Nicole van Tooren, foto: archief Wil van Balen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant