Afbeelding

Drukke tijden voor de Kanonniers

Actueel 259 keer gelezen

Deze zomer zijn de Kanonniers regelmatig te zien in de Hellevoetse Vesting. Vorig weekend traden zij al aan tijdens ‘Voorne in Stelling’ en tijdens de onthulling van de herplaatste kunstwerken ‘Bladzijde uit het verleden’. De kanonnen zullen ook bulderen tijdens de opening van de ‘World Preditor Classic’(een internationale viswedstrijd) op 19 t/m 22 juni. Een week later beleven de Kanonniers het verleden als zij op 28 en 29 juni deelnemen aan ‘De Slag om Hellevoetsluis’. Maar ook tijdens de Vestingdagen op 16 en 17 augustus en elke laatste zondag van de maand weerklinken indrukwekkende saluutschoten vanaf het Zuidfront. Tijd voor een nadere kennismaking!

De kanonniers van Hellevoetsluis
Vestingsteden in heel Nederland konden pronken met kanonnen die hier in de buurt zijn uitgegraven, maar in Hellevoetsluis stond er nog geen opgesteld. Dat veranderde in 2005 toen een clubje enthousiaste mensen van het Droogdok een aantal kanonnen had opgeknapt en affuiten (onderstel van een kanon) bouwden. Leuk detail is dat nu in de Vesting, de Koopvaardijhaven en langs het Voorns kanaal ingegraven kanonslopen dienst doen als bolders om schepen aan vast te leggen. In 2009 kwamen het Museumplatform, de STER (Stichting Toerisme Evenementen Recreatie) en een afgevaardigde van de gemeente om hulp bij Schietvereniging Hellevoetsluis om de kanonploeg weer nieuw leven in te blazen.

Kanonniers
Van de 36 leden van de schietvereniging vinden 17 leden het leuk om aan geïnteresseerd publiek te laten zien hoe voorlader kanonnen worden gereedgemaakt en afgeschoten. De vrijwillige Kanonniers zoeken nog meer gegadigden, maar daar gaat wel wat aan vooraf. Als men van onbesproken gedrag is kan een training worden gevolgd waarbij de kanonnier een praktijk- en een theorietoets moet afleggen en lid moet zijn van de schietvereniging. De regio Politie kan pas verloven uitgeven op naam van de bevoegde kanonnier na goedkeuring van de Minister van Justitie. Dit verlof wordt ieder jaar verlengd. Voor de aanvoer van het buskruit moet de gemeente een vrijstelling van transport geven en voor het afschieten van de kanonnen een evenementenvergunning, zodat politie en brandweer op de hoogte zijn. Veiligheid staat bij het saluutkanonschieten voorop. De kanonniers zijn goed getraind en weten waar de gevaren liggen.

Het nieuwe kanon
Geschoten wordt vanaf het Zuidfront, met de daar opgestelde kanonnen of met een mobiel kanon. Eind vorig jaar is het nieuwe kanon (een mobiel uitval geschut) in gebruik genomen na vervaardiging door Molenmakerij Herrewijnen en dankzij een sponsoring van het Delta Port Donatiefonds. Het is een 83% replica van een 6-ponds uitval geschut, dat voor het eerst in Nederland in dienst is genomen in 1848. Het was geschikt om tijdens een belegering een verrassingsaanval uit te kunnen voeren om zo de vijandelijke gelederen ernstig te verstoren. Men bracht dit geschut (vaak ‘s nachts) buiten het front van de vesting en richtte zoveel mogelijk schade bij de aanvaller aan, waarna men zich snel terug trok in de Vesting. Deze uitvallen werden beschouwd als een van de krachtigste middelen tot verdediging van vestingen. De bediening was met 9 personen en het kanon werd vroeger te velde getrokken door 6 paarden. Het nieuwe mobiele kanon is voor het eerst gebruikt bij de opening van de Buffel en zal ook bij de ‘Slag om Hellevoetsluis’ worden ingezet. Het stuk is te bezichtigen tijdens de demonstraties van de kanonniers en in bezoekerscentrum de Veste, waar het affuit zijn stalling heeft. Voor meer informatie over de schietvereniging of de Kanonniers kunt u op maandag en donderdagavond een bezoek brengen aan Schietvereniging Hellevoetsluis aan de Rijksstraatweg op Nieuwenhoorn of een kijkje nemen op de website: www.schietverenigingHellevoetsluis.nl.
Tekst: Nicole van Tooren

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant