De Bespaarwaaier is onder alle huishoudens in Voorne aan Zee verspreid.
De Bespaarwaaier is onder alle huishoudens in Voorne aan Zee verspreid.
Lezers schrijven

Bespaarwaaier of bespaarblunder?

Algemeen 1.602 keer gelezen

Een van onze lezers, Robert Meijer, stuurde onze redactie een e-mail over de Bespaarwaaier die onlangs in Voorne aan Zee is verspreid. 

De gemeente Voorne aan Zee heeft een bespaarwaaier huis - aan – huis verspreid onder haar ongeveer 33.443 huishoudens. De waaier bevat talloze tips en ideeën om energie te besparen in huis en om de CO2- uitstoot te verminderen , zoals het inkorten van gordijnen zodat zij tot de verwarming komen en in plaats van de verwarming ook ´s nachts te laten branden op 19 graden, deze ´s nachts op 15 graden te zetten. Een zeer nobel initiatief, zou je denken, maar is dit wel zo effectief en efficiënt?

Ten eerste is het de vraag of de waaier echt nodig was. Waarom die energie- waaier, als er al veel huishoudens in Voorne zelfvoorzienend zijn?  De meeste mensen weten gelukkig al hoe ze energie kunnen besparen, of kunnen dat eenvoudig opzoeken via internet. Bovendien zijn erg veel van de tips in de waaier niet nieuw of verrassend, maar eerder voor de hand liggend of achterhaald en ergens betuttelend. Zo wordt geadviseerd om de koelkast regelmatig te ontdooien, terwijl de meeste moderne koelkasten dat automatisch doen.

Ten tweede is het de vraag of de bespaarwaaier wel duurzaam is. Het drukken en verspreiden van ongeveer 33.443 waaiers kost niet alleen veel geld, maar ook papier, inkt, energie en transport. Hoeveel CO2- uitstoot heeft dat wel niet veroorzaakt? En hoeveel waaiers belanden er uiteindelijk in de prullenbak of bij het oud papier, zonder dat ze ooit zijn gebruikt of gelezen?

Ik vraag mij daarnaast ook af of deze waaier eigenlijk wel rechtvaardig is? Veel kinderen in Voorne gaan jammer genoeg nog steeds zonder ontbijt naar school en kunnen niet altijd aan activiteiten meedoen die voor hun leeftijdsgenoten uit de rijkere gezinnen heel normaal zijn. Door het wegvallen van de ondersteuning door Stichting Leergeld heeft Voorne aan Zee naast het reguliere bedrag van €500 per kind per jaar via het Kindpakket nu ook voor de inwoners die daar recht op hebben dit jaar een eenmalige extra vergoeding van €400 euro per kind vastgesteld. Het reguliere bedrag kan gebruikt worden voor allerlei (buitenschoolse) activiteiten, zoals sportlessen, dierentuinbezoek, et cetera. Het extra bedrag mag ook besteed worden aan bijvoorbeeld een fiets of een laptop voor het kind. Maar is die 400 euro extra wel genoeg om een fiets te kopen, of een tablet, of een sport-abonnement? En hoe zit het met de andere kosten voor onderhoud, reparatie, verzekering?

Je kan natuurlijk als gemeente je euro maar een keer uitgeven en net als vele andere gemeenten in Nederland worstelt Voorne aan Zee met bezuinigingen van het Rijk. Ik zal dit ook niet ontkennen, maar dit zal straks in 2026 omdat ze dan te maken krijgen met een zeer flinke bezuiniging van het Rijk. Dit betekent dat ze minder geld hebben om hun taken uit te voeren en mogelijk moeten snijden in voorzieningen zoals zorg, onderwijs en infrastructuur. Dit heeft natuurlijk enorme gevolgen voor gemeenten, maar vooral voor hun inwoners! Met dit in het achterhoofd lijkt het erop dat de gemeente Voorne meer geeft om het besparen van energie dan om het investeren in de toekomst van haar jonge inwoners. De bespaarwaaier is dus niet alleen een verspilling van geld, papier en energie, maar ook een gemiste kans om iets te betekenen voor de kinderen in Voorne die het het hardst nodig hebben. Deze uitgave voor de bespaarwaaier had beter als eenmalige aanvulling bij die 400 euro voor dit jaar besteed kunnen worden. De gemeente Voorne aan Zee zou zich moeten schamen voor deze bespaarblunder en zich moeten herbezinnen op haar verantwoordelijkheden en vooral op haar prioriteiten.

Voor deze rubriek komen slechts in aanmerking e-mails/brieven waarvan de naam en het adres van de afzender bij de redactie bekend zijn. Plaatsing betekent niet per se dat de redactie het met de inhoud van de brief dan wel e-mail eens is. Ook een ‘brief/e-mail inzenden dat kan naar redactie@groothellevoetmediacentrum.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant