Kees Molenbroek bij zijn werk
Kees Molenbroek bij zijn werk

Cornelis Molenbroek 80 jaar Kunstschilder

Actueel 408 keer gelezen

In 1919 werd hij geboren in Rotterdam. De nu 95 jarige Cornelis Molenbroek. Roepnaam Kees. Al vroeg werd er opgemerkt dat hij aardig kon tekenen en werd hij regelmatig door de juf of meester doorgestuurd naar de bovenmeester om zijn werk te laten bewonderen. Uiteindelijk was dat het begin van een lang en creatief leven. Woensdag 21 mei werd er een lezing over zijn levenswerk gehouden in de Grootenhoek.


Lezing
De lezing werd geopend door Tania Quak die eigenlijk het initiatief heeft genomen om het werk van Dhr. Molenbroek via een lezing bij het publiek bekender te maken. Ook schilderes Jopie Vroegop was onder de indruk van het werk van Dhr. Molenbroek die zij ontmoette in de Grootenhoek, waar ze een lezing hield over haar eigen werk. Dhr. Molenbroek liet toen een boek met foto’s zien van zijn schilderijen wat uiteindelijk het begin was van de samenwerking tussen deze twee kunstenaars. Toen het idee eenmaal uitgewerkt was vond Jopie het dan ook een hele eer om de presentatie voor haar rekening te nemen. Via een PowerPoint presentatie - gemaakt door Ton Pollemans- werd een groot deel van de schilderijen getoond die Dhr. Molenbroek de laatste 80 jaar geschilderd heeft. Ook nu hij ouder is blijft schilderen nog steeds een grote passie. Zo was hij tijdens de jaarmarkt van de Grootenhoek al schilderend te zien en werd er met bewondering gekeken naar alles wat deze man op 95 jarige leeftijd nog steeds op het doek laat zien.

Kunstacademie
Het was zijn grote wens om naar de Kunstacademie te gaan maar dat was in zijn jeugdjaren niet haalbaar. Zo is hij als 12 jarig jochie zelf maar aan de slag gegaan. Spaarde voor een tube verf of penselen. Het doek maakte hij zelf, kant-en-klaar kopen dat was niet te betalen. Toen hij op een dag iemand met een lege lijst zag lopen merkte hij op dat er eigenlijk een schilderij in moest. Zijn antwoord op de vraag of hij dat kon maken, was een volmondig ja. 15 jaar was Dhr. Molenbroek toen en verdiende er zijn eerste 25 gulden mee waar hij direct weer nieuwe schilderspullen voor kocht. De kunstacademie is later toch nog op zijn pad gekomen toen hij zich verder wilde bekwamen in portret en modeltekenen. Inspiratie had Dhr. Molenbroek genoeg. Dat haalde hij uit kunstboeken en het bezoeken van o.a. museum Boymans van Beuningen waar hij graag kwam en de reizen naar Frankrijk en natuurlijk Parijs. Ook het impressionisme waaronder Renoir, Monet, van Gogh en niet te vergeten Rembrandt van Rijn waren een grote inspiratiebron voor hem. Hij maakte schetsen tijdens zijn middagpauze in de tijd dat hij werkte bij Pakhuismeesteren in de haven. Thuis werkte hij deze dan weer uit met olie op doek en zo ontstonden zijn havengezichten. Zijn schilderijen zijn divers. Stillevens, Bloemen, Bijbelvoorstellingen en Portretten. Maar ook Taferelen, Landschappen en natuurlijk de vele schilderijen die hij maakte van zijn geboortestad Rotterdam.

Expositie
De lezing werd beëindigd met de mooie woorden van Jopie Vroegop….. “Kees Molenbroek, een leven met olieverf, de vertrouwde geur, het gevoel van creëren, het spannende witte vlak waar je op mag schilderen wat jij wilt. Schilderen is een verrijking van je leven. Dank u wel dat we mee mochten kijken”! Samen met zijn familie nam hij het applaus in ontvangst van de mensen die met nog meer bewondering voor deze schilder zijn werk mochten gaan bekijken. Ontroerd nam Dhr. Molenbroek het woord om iedereen te bedanken die de moeite had genomen om deze middag aanwezig te zijn om een kijkje in zijn rijke schilderleven te nemen. ‘Een kroon op mijn werk’, zoals hij het verwoorde. Ook u kunt binnenkort zijn schilderijen bewonderen. In september zal er in de Grootenhoek een expositie zijn die geheel is gewijd aan de 80 jaar als kunstschilder die Dhr. Molenbroek inmiddels achter de rug heeft.

Jansen & van Balen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant