Afbeelding

Politie voorkomt opbouw hennepkwekerijen

Actueel 103 keer gelezen

Rockanje, Hellevoetsluis, Herkingen - De 48-jarige Kroaat die in maart werd aangehouden op verdenking van het aanleggen en onderhouden van hennepkwekerijen in onder andere Rotterdam, Delft en Badhoevedorp, wordt inmiddels ook verdacht van ‘werkzaamheden’ in Rockanje, Hellevoetsluis en Herkingen. Het onderzoek naar de man, die sinds maart gedetineerd zit, liep al sinds september 2013.

Gaandeweg ontdekten rechercheurs dat de man hennepkwekerijen onderhield in Rotterdam, maar ook in Delft en Badhoevedorp. Die hennepkwekerijen zijn inmiddels ontmanteld. Door vervolgonderzoek kon de opbouw van drie andere kwekerijen worden voorkomen. In woningen in Rockanje (Kersenstraat), Hellevoetsluis (Zenit) en Herkingen (Molendijk) bleek al geknoeid met de meters. In Herkingen werden ook filters en transformatoren in beslag genomen. Kijkend naar de specifieke werkwijze is dit volgens de rechercheurs gedaan door de eerder aangehouden Kroaat. Stedin doet aanvullend onderzoek naar de hoogte van het te weinig afgedragen stroombedrag.

Situatie maart
De in maart opgerolde kwekerijen waren weliswaar ‘professioneel’ aangelegd maar leveren per definitie toch gevaarlijke situaties op. Daarnaast werd er voor tienduizenden euro’s illegaal stroom afgetapt. Bij sommige kwekerijen werd stroom afgetapt van de hoofdstroomkabel. Bij het opruimen van die kwekerijen en het herstel van de stroomvoorziening zijn door elektriciteitsbedrijven bovendien extra werkzaamheden noodzakelijk geweest. Bij de al opgerolde kwekerijen zijn aanhoudingen verricht, maar deze verdachten hadden waarschijnlijk een ondergeschikte rol. Ook in de woning waar de man verbleef, in Rotterdam, was onder de vloer een hennepkwekerij met 250 planten. De kwekerij kon met twee knoppen uit de slaapkamer bediend worden.

Ondermijning
Het tegengaan van zogenoemde ondermijnende criminaliteit, criminaliteit waarbij onder- en bovenwereld elkaar raken, behoort tot de prioriteiten van de politie en het openbaar ministerie. Naast opsporingsonderzoek wordt onder andere geprobeerd met innovatieve werkwijzen en samenwerking met andere organisaties de bewustwording van ondermijnende activiteiten te vergroten, en het criminelen daardoor lastiger te maken hun activiteiten te ontplooien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant