op weg naar Engeland...
op weg naar Engeland...

Engelandvaarders uitgezwaaid

Actueel 690 keer gelezen

Onder het toeziend oog van burgemeester van Heijningen en de cameraploeg van ‘Hart van Nederland’ (SBS6) zouden twee nazaten van de Engelandvaarders op donderdag 17 april aan hun oversteek naar Engeland beginnen. Zoals elk jaar wordt op 5 mei Bevrijdingsdag gevierd. De oversteek is een eerbetoon aan de honderden Nederlanders die de oversteek in de tweede wereldoorlog maakten.

Oversteek in 2014
Coen Meyer en Eva Bartiema zijn kleinkinderen van de moedigen die in 1943 met zeilboot Yvette de tocht waagden. Zij steken de Noordzee over in een sloep, een replica van het zeilscheepje waar hun grootouders 71 jaar geleden mee vertrokken. Ton Koole, de zoon van Kees Koole, de schipper van de ‘Nooit Volmaakt’ begeleidde het restaureren van de’ Nooit Volmaakt’ en financierde de replica ‘Yvette’. Epco Ongering en Tije Brandsma van de Vaarkrant begeleiden hen op hun tocht. De oversteek werd door windkracht 5 een dag opgeschoven en zal vanuit Stellendam worden gemaakt. Zij hopen hun oversteek, als de straffe wind vermindert, in enkele dagen te maken.

Oversteek in 1943
De Yvette was een grijs geschilderde houten vlet waarmee tijdens de Tweede Wereldoorlog vijf mensen naar Engeland zijn gevaren. De Yvette was 5,50 meter lang en had een platte bodem, zwaarden en een mast met een gaffeltuig. Hij werd zeewaardig gemaakt door Pieter Barends. Op 29 april 1943 had schipper Kees Koole van de ‘Nooit Volmaakt’ de Engelandvaarders Hein Kaars Sijpesteijn, Jan Bartlema en zijn vrouw Yvette Bartlema-Sanders, Hein Louwerse en Henning Meyer aan boord, verstopt onder aardappelzakken. Zij stapten in de sloep ‘Yvette’ en roeiden naar zee. Na 4 zeildagen bereikten zij op 2 mei de Engelse kust. Toen zij opgemerkt werden door een konvooi met Engelse schepen, streken zij hun zeil en hesen de Nederlandse vlag,. Ze werden aan boord genomen en werden bij Sheerness aan wal gezet.

van Tooren & van Balen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant