Rien Kap: allemaal samen Hellevoetsluis besturen
Rien Kap: allemaal samen Hellevoetsluis besturen

IBH gaat voor breed gesteund beleid

Actueel 97 keer gelezen

Onderhandelaar en fractievoorzitter Rien Kap laat er geen twijfel over bestaan: IBH wil een beleid dat door de hele gemeenteraad gedragen wordt. ‘Een situatie waarin coalitie en oppositie lijnrecht tegenover elkaar staan, zoals zeker aan het begin van de vorige raadsperiode het geval was, wil ik absoluut niet. We zitten met 6 partijen in de gemeenteraad en samen moeten we Hellevoetsluis besturen. Het gerucht dat bij IBH een voorkeur zou bestaan om met CDA en D66 in zee te gaan, spreekt hij nadrukkelijk tegen:

‘We proberen zoveel mogelijk van ons programma te realiseren. Daarnaast zijn we op zoek naar kwalitatief goede wethouders. Daarover worden met alle partijen deze week gesprekken gevoerd die we vrijdag hopen af te ronden. Daarna wordt er een voorstel geformuleerd en dat wordt maandagavond aan de fractie voorgelegd.’

Veel mogelijkheden
Het feit dat IBH bij de verkiezingen grote winst boekte en op 11 zetels uitkwam maakt vrijwel alle combinaties mogelijk. Samenwerking met een willekeurige partij levert immers altijd een raadsmeerderheid op. Het kan dus goed zo zijn dat een brede coalitie gekozen wordt – bijvoorbeeld een voortzetting van de huidige coalitie – waarbij het beleid alle kanten uit kan. Een voorstel van – bijvoorbeeld – het CDA, dat de instemming van IBH heeft is eveneens goed voor een raadsmeerderheid. Zo beloofd de politiek in Hellevoetsluis de komende jaren veel boeiende kantjes en wisselende raadsmeerderheden te krijgen. Duidelijk is wel dat voor elk stukje beleid de steun van IBH nodig is. Het gemeentelijk beleid voor de komende vier jaar zal dan ook vooral de verantwoordelijkheid van IBH zijn. Of de ideeën van Rien Kap straks ook echt praktijk zullen zijn, is een open vraag, maar dat de intentie ervan is om geen machtspolitiek te voeren lijkt gemeend.
Leo Blok

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant