kiezers in de rij op het stembureau
kiezers in de rij op het stembureau

Monsterzege IBH in Hellevoetsluis

Actueel 143 keer gelezen

Met 11 zetels in de Hellevoetse raad, is IBH de grote winnaar geworden van de verkiezingen in Hellevoetsluis. De lokale partij is daarmee nu meer dan tweemaal zo groot als de VVD die 2 zetels verloor en van 7 naar 5 zetels ging. De derde partij in Hellevoetsluis is de PvdA die zich weliswaar erg teleurgesteld toonde, maar tegen de landelijke trend in stabiliseerde op 3 zetels. De overige partijen CDA, D66 en GroenLinks kwamen elk uit op 2 zetels.

Coalitie
De simpelste optie voor een nieuw college is voortzetting van de huidige coalitie. Dat levert een ruimere meerderheid in de raad op dan nu het geval is ( van 14 naar 16 zetels) maar betekent wel dat de VVD qua invloed in zal moeten leveren, omdat IBH van gelijke partner opeens Grote Broer is geworden. Dat IBH de boventoon gaat voeren wordt nog duidelijker als we zien dat een combinatie van IBH met elk van de overblijvende 4 partijen, eveneens een raadsmeerderheid oplevert. Uit oogpunt van besparing kan wederom gekozen worden voor 3 wethouders (ruim een ton per jaar) en zouden twee IBH wethouders en één VVD wethouder een afspiegeling van de machtsverhoudingen weergeven.

Theorie
In theorie is zelfs een college dat uitsluitend uit IBH leden bestaat, maar dat voor verschillende beleidsterreinen wisselende raadsmeerderheden heeft mogelijk. Dat lijkt vreemd, maar ook dat zou een goede weerspiegeling van de verkiezingsuitslag zijn: de VVD is immers de enige partij die in Hellevoetsluis verliest. En eigenlijk ook de hele gemeenteraad, want het opkomstpercentage van 45% is ondanks alle promotie, oproepen en publiciteit, historisch laag...

Voorkeurstemmen
Of er in de lijstvolgorde nog wijzigingen zijn aangebracht door de kiezer, door middel van voorkeurstemmen, is op dit moment nog niet bekend. Zo gauw als dit wel het geval is, zal dit bericht worden aangevuld.
Leo Blok

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant