Afbeelding

‘Wat je niet weet, kun je niet oplossen’

Actueel 89 keer gelezen

Overlast scoort al sinds jaar en dag hoog in de ergernissen top 10 van burgers. Maar wat veel mensen niet weten, is dat ze zelf de sleutel in handen hebben om dit probleem op te lossen. “Meld de overlast bij de organisaties die er wat aan kunnen doen. Zo zorg je dat de problemen die u echt raken, worden opgelost,” stelt Leonie Aarsen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Aarsen werkt bij het CCV als projectleider Overlast. Overlast is volgens haar een breed begrip. “Bij overlast kun je denken aan zaken als drugsoverlast, jeugdoverlast en overlast door buren, maar ook vernielingen, graffiti en rommel op straat vallen onder deze noemer.”

Persoonlijk
De mate waarin je overlast ervaart, is heel persoonlijk. De ene persoon heeft er meer last van dan de ander. “Wat voor de één een bedreigende groep hangjongeren is, ziet de ander als wat vrienden die staan bij te praten. Terwijl de ene burger zich ergert aan zwerfvuil, merkt een andere burger het niet eens op.”

Grip op de situatie
Wanneer is een situatie nou echt bedreigend? Uit onderzoek blijkt dat dat afhangt van de vraag of je de eventuele problemen zelf kunt oplossen. Wie het gevoel heeft grip te hebben op de situatie, voelt zich over het algemeen minder onveilig. Daar liggen volgens Aarsen de kansen voor bewoners. Zij is ervan overtuigd dat bewoners zelf veel kunnen doen om de overlast te verminderen of te voorkomen. “Kijk of je of samen met buren actie kunt ondernemen. Er zijn bijvoorbeeld bewoners die zelf een speeltuin beheren en overlast gevende jongeren aanspreken en betrekken. Of buurtgenoten die samen een whatsapp groep hebben opgericht om hun wijk goed in de gaten te houden. Maar je kunt ook denken aan initiatieven waarbij op een bepaalde dag gezamenlijk zwerfvuil wordt opgeruimd.”

Overzicht
Een andere belangrijke stap is het melden van de overlast. De meeste gemeenten hebben een meldpunt waar bewoners die overlast ervaren terechtkunnen. Zij kunnen de overlast natuurlijk ook rechtstreeks bij de wijkagent, de woningbouwcorporatie of de gemeente melden. De meeste gemeenten geven op hun website een overzicht van organisaties waar bewoners overlast kunnen melden. Aarsen: “Dat kun je alleen doen, maar ook samen met je buren, je straat of wijk. Een andere mogelijkheid is om de problemen aan te geven tijdens bewonersavonden die de meeste gemeenten regelmatig organiseren. Dan wordt ook direct duidelijk of de andere aanwezigen dezelfde problemen ervaren.” Het maakt volgens de CCV-projectleider niet zoveel uit waar bewoners aan de bel trekken, zolang zij hun klachten maar doorgeven. “Buurtbewoners zijn de ogen en oren van een wijk. Om overlast op te kunnen lossen, moeten professionals natuurlijk wel weten wat er speelt.”

Beste bedoelingen
Ze noemt als voorbeeld een gemeente die met de beste bedoelingen de ‘jeugdoverlast’ ging aanpakken. “Achteraf bleek dat de bewoners een veel groter probleem hadden met de verloedering van het openbaar groen in hun buurt door vernieling en afval. De gemeente was dus heel actief, terwijl bewoners het gevoel hadden dat er niets tegen de overlast werd gedaan. Dat is een gemiste kans.”

Politiekeurmerk Veilig Wonen
Een maatregel om overlast tegen te gaan is het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dit keurmerk richt zich op het tegengaan van inbraken in woningen. Maar het werkt ook preventief tegen overlast, vandalisme en criminaliteit op straat. Hoe? Door eisen te stellen aan het ontwerp van de woonomgeving, het wooncomplex en de individuele woning. Kijk voor meer informatie op www.politiekeurmerk.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant