Marian Eikelhof: opgewassen zijn tegen de wereld
Marian Eikelhof: opgewassen zijn tegen de wereld

Wanneer heeft een kind een kinderpsycholoog nodig?

Actueel 845 keer gelezen

Dat is eigenlijk een moeilijke vraag. De meeste ouders zullen daarbij al gauw zeggen dat die nooit nodig is wanneer een kind in een beschermende en warme omgeving wordt opgevoed. En daar ligt nu juist een grote valkuil. Een kind dat zich thuis veilig voelt hoeft zich in de boze buitenwereld lang niet altijd veilig te voelen, zeker niet als het in de kwetsbare tienerleeftijd komt. Psychologe Marian Eikelhof weet er alles van en ziet wekelijks kinderen die in hun hoofd behoorlijk in de vernieling zitten.

Bijvoorbeeld wanneer ze worden gepest. Niet iets om trots aan je ouders te vertellen en in veel tienerhoofden iets om je eigenlijk voor te schamen. De gevolgen zijn verschillend. Sommige kinderen krijgen angst en paniekstoornissen, anderen reageren zich af door zichzelf in meerdere of mindere mate te verminken (kerven en snijden), maar er is ook een verhaal van een tienermeisje dat zo murw was gemaakt dat ze nadat haar mobieltje door andere kinderen was afgepakt, zelfmoord pleegde.

De juiste aanpak
Er heeft eens een Grieks filosoof gezegd dat wanneer je de oorzaak van iets wegneemt, de gevolgen ook verdwijnen. Daarmee wordt eigenlijk de kern van de zaak geraakt, want het inschakelen van school, politie, of het behandelen met medicijnen, zijn eigenlijk allemaal vormen van het bestrijden van de gevolgen, zonder het wegnemen van de oorzaak. De echte oorzaak is dat het kind niet opgewassen is tegen de pesterijen, een negatief beeld van zichzelf heeft en eigenlijk het leven niet goed aan kan. Marian Eikelhof leert deze kinderen om dat wel te kunnen en meer vertrouwen in zichzelf te krijgen. Daar ligt het echte begin. Assertiviteit is een rotwoord dat in de praktijk vaak leidt tot dominant gedrag. Zij spreekt dan ook liever van weerbaar maken of opgewassen zijn tegen de wereld en niet bang zijn om jezelf te zijn. Oké je bent anders dan anderen en daardoor val je op en ben je vaak het mikpunt. En dan? Als je nadenkt weet je dat alleen dooie vissen met de stroom meedrijven en wat je ook bent; in elk geval geen dooie vis. Dus heeft elk kind er recht op een eigen mening te hebben en trots te zijn op de dingen waar het goed in is. In de cursussen van Marian wordt de kinderen geleerd die sterke dingen in zichzelf te ontdekken en daar vertrouwen en kracht uit te halen. De resultaten zijn er, de methode werpt vruchten af en maakt kinderen sterker, geeft ze zelfvertrouwen en maakt ze vooral gelukkiger. Er wordt met kleine groepen en maximale aandacht voor het kind gewerkt.

Waar
De cursussen worden in Hellevoetsluis gegeven in samenwerking met de Stichting Push, in het gebouw van de Montessorischool bij Sporthal De Eendraght. Hier komen ook kinderen uit Goeree Overflakkee naar toe In Brielle geeft Marian ook deze lessen, maar dan zelfstandig. Wie er meer van wil weten kan bellen of mailen met Marian Eikelhof. Tel: 010 4186953 – marianeikelhof@hotmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant