Afbeelding

Voorne Putten Journaal

Actueel 136 keer gelezen

De deelgemeente Rozenburg vindt het belangrijk dat de Rozenburgse jeugd kennismaakt met de politiek. Om het politiek bewustzijn te bevorderen, heeft Stichting LOKAAL in opdracht van de deelgemeente Rozenburg een programma gemaakt om de jeugd in contact te brengen met de ‘politieke praktijk’. Zij krijgen daarbij informatie over hoe Rotterdam en Rozenburg bestuurlijk in elkaar zitten, nu en na 19 maart 2014. Maar de leerlingen, uit in totaal vijf klassen, gaan vooral zelf actief aan de slag.

Het eerste deel van het project betreft ‘het politieke spel’: een bijeenkomst per groep 8 of brugklas. Tijdens een interactief spel leren de leerlingen hoe de politiek werkt. De leerlingen werken samen in zelf gevormde partijen. De partijen presenteren zich aan de hand van een partijnaam, slogan en een programma, en bepalen hun prioriteiten. Leerlingen leren tijdens het spel hun standpunten verwoorden, debatteren, coalities vormen en keuzes maken. De leerlingen formuleren standpunten over lokale maatschappelijke thema’s die zij belangrijk vinden. Deze thema’s vormen de basis voor het vraaggesprek met lokale politici tijdens de tweede bijeenkomst. Voorafgaand aan het politieke spel krijgen de leerlingen een korte rondleiding door het deelgemeentehuis.

Het tweede deel van het project is ‘vraag en antwoord met Rozenburgse politici’. In de raadzaal vindt een ‘vraag en antwoord’ plaats met lokale politici die (kort) iets vertellen over hun werk als politicus, hun drijfveren en idealen. Vervolgens krijgen de leerlingen de kans om vragen te stellen en het gesprek aan te gaan met de politici naar aanleiding van de standpunten van ‘hun partij’ over de thema’s die zij tijdens de eerste bijeenkomst hebben geformuleerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant