Afbeelding

Jeugdcriminaliteit blijft dalen

Actueel 178 keer gelezen

De hoofdofficier van justitie in Rotterdam is tevreden over de gang van zaken in 2013, maar het kan nog altijd beter. Er is een forse daling bij de geweldsdelicten zichtbaar. Ondanks bezuinigingen bij de politie blijft ze in staat om het aantal aanhoudingen stabiel te houden. Tussen de 35-40% van de overvallen is opgelost. Ook zijn er nog een aantal zaken in onderzoek, waarbij het OM verwacht dat er nog meer verdachten zichtbaar gaan worden.

Meer verdachten van woninginbraken
Er is een flinke stijging van het aantal verdachten van woninginbraken, van 408 naar 448. In 2012 constateerden OM en politie dat het aantal (woning)inbraken toenam, en toen is een speciaal team geformeerd om de inbraken aan te pakken. Er is een top 600 samengesteld van mensen die de meeste kans hebben om een strafbaar feit te begaan. Door een persoonsgerichte aanpak gaat slechts 15% van die groep opnieuw de fout in. Bovendien werden met gemeenten en andere organisaties speciale acties op touw gezet om inbraken te voorkomen. Eenzelfde aanpak leverde ook al succes op bij het tegengaan van overvallen.

Dalende jeugdcriminaliteit
Vooral op het gebied van de jeugdcriminaliteit is een flinke afname te zien van aangehouden verdachten. ‘Voor het derde jaar op rij zien we dat de jeugdcriminaliteit terugloopt’, zegt hoofdofficier Fred Westerbeke. ‘Van 3007 verdachten in 2012 naar 2685 in 2013.’ De daling die in 2009 inzette wordt daarmee nog steeds voortgezet. De jeugd mag dan minder vaak betrokken zijn bij strafbare feiten, als ze de fout in gaan gaat het wel om zeer ernstige feiten als overvallen en straatroven met gebruik van wapens en woning inbraken. Binnen de Veiligheidshuizen worden deze jongeren goed in de gaten gehouden. ‘We willen dan ook dat er aandacht blijft bestaan voor deze groep en hun thuissituatie om te voorkomen dat ze na hun vrijlating opnieuw de fout in gaan.’ Er wordt een heel plan gemaakt om iemand uit de criminaliteit te houden. Indien nodig komt daar een enkelband aan te pas. Westerbeke hoopt dat ondanks alle veranderingen die op komst zijn, deze manier van werken doorgang kan blijven vinden.

Integere Haven
Het project Integere Haven werpt zijn vruchten af. Afgelopen jaar is maar liefst 10.000 kg cocaïne onderschept. ‘Bedrijven als ECT, maar ook Deltalinqs zien het belang van samenwerken en er worden ook allerlei maatregelen genomen om de zg. ripp off deals te voorkomen.' Geld dat verdiend wordt aan dit soort activiteiten, maar ook via witwaspraktijken e.d. wordt in beslag genomen. ‘Misdaad mag niet lonen.’

ZSM
Van de binnengekomen zaken doet het OM er ongeveer de helft zelf af, vaak via de ZSM zittingen. ‘Zo weten dader en slachtoffer snel waar ze aan toe zijn en kan ook de uitbetaling van een eventuele schadevergoeding snel geregeld worden.’ De overige zaken gaan naar de rechtbank. Er waren achterstanden in de afdoening van zaken, maar van de rechtbank heeft het OM enige honderden extra politierechter (200)- en meervoudige kamer (100) zittingen gekregen zodat dit jaar de achterstanden kunnen worden weggewerkt. Dat moet ook wel omdat het OM het werk met minder mensen moet doen. De verwachting is dat dat ook mogelijk is zodra het digitale dossier ingevoerd is. Daarvoor moet echter wel eerst de ICT-omgeving op orde zijn. Die ontwikkeling gaat echter wel ten koste van honderden banen bij de parketten in heel het land.

Cybercrime
Cybercrime is een grote zorg voor het OM. ‘Jongeren zijn op internet vaak heel naïef. De manier waarop met foto’s omgegaan wordt en met de beveiliging van de computer. Bepaalde personen maken daar misbruik van.’ Het OM pleit er dan ook voor dat scholen aandacht aan deze problematiek geven. ’Wij willen onze kennis ter beschikking stellen.’

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant