Afbeelding

De Wereld volgens Vincent Vuurtoren 6

Actueel 80 keer gelezen

De spagaat van Spekman en andere turnoefeningen Hoewel ik toch al het liefst op Crocs loop, zou ik zeker zaterdag niet graag in de schoenen van Hans Spekman willen staan. Deze – mij niet onsympathieke arbeidersjongen – staat voor een moeilijke keuze. Als hij om 16.00 uur in Voornesteyn is, gaat hij dan het beleid van dit kabinet met PvdA dat de voorgenomen sluiting van Voornesteyn heeft veroorzaakt, verdedigen, of kiest hij voor steun aan de lokale afdeling van de PvdA die er heel andere gedachten op na houdt.

De PvdA kan bij de komende gemeenteraadsverkiezingen een beetje steun heel goed gebruiken, want de landelijke kiezer haakt in grote getale af bij vroeger onder het volk zo populaire partij. Plaatselijk zou men graag weer een rol van betekenis spelen bij de komende coalitie-onderhandelingen. Maar kan Spekman dan het stemgedrag van zijn fractie uitleggen toen plotseling de verzorgingsstaat veranderde in een zelfredzame samenleving die vooral, net als in de negentiende eeuw, de familie voor de ouderen laat zorgen. Natuurlijk is zelfstandigheid juist voor ouderen een groot goed en als dat met enige hulp van familie of thuiszorg kan, is dat ook van harte aan te bevelen. Maar wie met enige aandacht en interesse kijkt naar de criteria die horen bij de zorgzwaartepakketten 3 en 4, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat hier voor velen zelfstandig wonen vrijwel onmogelijk is. Ook hier hebben de socioliberalen van dit kabinet zoveel simpel op één hoop geveegd dat maatwerk vrijwel onmogelijk is geworden. De regels overheersen het denk- en improvisatievermogen en leggen een onevenredig zware druk op buren en familieleden. Participatie betekent voor de overheid: zelf niet meer meedoen. Terwijl participeren actief meedoen veronderstelt ben ik bang dit het in de praktijk ‘samen naar de sodemieter’ gaat worden. Ik ga trouwens wel even naar Hans luisteren, met angst en vreze…

Metro – speel –regio
Voor de plannen van dat LPF meisje uit Nissewaard die na twee jaar stilte opnieuw de metro naar Hellevoetsluis door wil trekken, is meer nodig dan een spagaat. Zelfs Epke Zonderland zou zich niet in zoveel bochten kunnen wringen om met argumenten het doortrekken van de metro naar Hellevoetsluis te verdedigen. Oké: jeugdige discogangers zouden het misschien toejuichen ( hoewel die ook liever met een auto gaan) maar een metro rijdt nu eenmaal niet alleen maar in het weekend en het zou fijn zijn als een metrolijn niet net zo’n fiasco zou worden als dwars door natuurgebieden aangelegde Betuwelijn, waar nog steeds dik geld bij moet. Nu is er in het christelijke gemeentebestuur van Goeree Overflakkee plotseling ook een wethouder van Vugt (rijmt op gebakken lucht) opgestaan die ‘zijn’ eiland wil opstoten in de vaart der volkeren en het inwonertal met 10.000 nieuwe bewoners wil opkrikken (ongeveer 20 %) Vroeger deden christelijke partijen dan zonder import van nieuwe bewoners, en groeiden gezinnen moeiteloos uit tot elftallen en groter. In sommige sektes waar mannen in vrouwenkleren lopen, is het gebruik van welk voorbehoedmiddel dan ook, nog steeds taboe. Gelukkig kennen we in Nederland naast de alomtegenwoordige burgerlijke ongehoorzaamheid, ook de kerkelijke ongehoorzaamheid, en die houdt het kindertal zo in toom dat veel gemeenten zelfs ‘krimp’ beginnen te kennen. Een metro van Spijkenisse de Akkers naar Hellevoetsluis zou – in een geschetst tracé – de natuurgebieden van Bernisse ontzien en er met een grote boog omheen rijden. Gevolg: tussen Spijkenisse Akkers en Hellevoetsluis, ontstaat slechts één halte, te weten Zuidland. Wie nu het aantal inzittenden van buslijn 106 telt, weet dat er veel te weinig gebruikers van deze lijn zouden zijn om de rit rendabel te maken. Meisje LPF uit Spijkenisse schermt met een geheim rapport, maar citeert er niet uit en maakt haar interne geheimpjes ook niet openbaar. En die wethouder op Flakkee ziet de metrolijn naar Hellevoetsluis in combinatie met een snelle veerdienst die in 10 minuten van Hellevoetluis naar Middelharnis zou kunnen varen. Gedachten zijn leuk om mee te spelen, maar dan weet ik er een paar die veel leuker zijn dan deze slechts op het halen van publiciteit gerichte proefballonnetjes.
Vincent

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant