Afbeelding

Geldwervingsactie voor de Kerk aan de Dorpsstraat in Nieuwenhoor

Actueel 139 keer gelezen

Het is een triest gezicht wanneer je de Kerk aan de Dorpsstraat in Nieuwenhoorn binnenstapt. Het orgel en de Kansel zijn goed ingepakt om zoveel mogelijk stof tegen te houden. Toch is er ook wel weer een lichtpuntje. Er zijn grote hoge steigers opgebouwd langs de lange muren van de Kerk. Een teken dat er begonnen is met de werkzaamheden om het asbest en de bonte knaagkever te lijf te gaan.

Momenteel is de firma Ecoreno uit Rotterdam bezig met de asbestsanering. Daarna kan de timmerman aan het werk om de kapconstructie te herstellen en dat ligt in handen van aannemer Waalboer. Dan komt er nog een enorme klus achteraan om de Kerk weer schoon te maken dus voorlopig zullen de werkzaamheden nog wel even doorgaan en worden de gepland diensten in de Vestingkerk gehouden.

Toestemming
Ondanks het feit dat er nog geen volledige dekking is voor de kosten van de asbestsanering heeft de Kerkenraad toestemming verleend om de asbestsanering en de aansluitende renovatie/bestrijding van de bonte knaagkever uit te voeren. Aanleiding voor deze toestemming zijn twee aanzienlijke giften van de Bazaarcommissie Nieuwenhoorn en de Taakgroep Diaconie die beide een meer dan substantiële bijdrage (€ 60.000,-) leveren in de totale kosten. De totale kosten voor de asbestsanering en de renovatie bedragen ongeveer € 190.000,-.De kerk draagt zelf ca. € 100.000,- bij, waardoor het totaal beschikbare bedrag op € 160.000,- komt. Dus resteert er nog een groot gat van
€ 30.000,-. Er was een kleine hoop dat het gemeentebestuur van Hellevoetsluis de helpende hand zou kunnen toesteken maar dat is helaas niet het geval. Dat is bij de geldwervingscommissie inmiddels bekend geworden dus zal er met elkaar heel hard gewerkt moeten worden om het resterende bedrag bij elkaar te krijgen. Er is een commissie fondsenwerving asbestsanering Kerk aan de Dorpsstraat opgericht en deze commissie is een geldwervingsactie gestart om het laatste bedrag wat nodig is om de aanzienlijke kosten van de asbestsanering te kunnen betalen. Het rekeningnummer NL57INGB0000245083 (IBAN-nummer) is beschikbaar voor een financiële bijdrage. Elke bijdrage op dit rekeningnummer is welkom. Graag daarbij als omschrijving vermelden: Actie Kerk aan de Dorpsstraat

Gereed
Alle hoop is er dat de werkzaamheden in de eerste helft van 2014 afgerond zijn. Dit betekent dat de kerkgemeenschap het gebouw in de zomervakantie weer in gebruik kan nemen. Of het kerkgebouw op 4 mei 2014 tijdens Nationale Dodenherdenking weer gereed is voor gebruik kan nog niet met zekerheid gezegd worden. Dat is sterk afhankelijk van het beschikbaar krijgen van voldoende financiële middelen. Men blijft er vertrouwen in houden dat niet alleen de leden van de Protestantse Gemeente Hellevoetsluis zich aangesproken voelen maar dat ook de mensen van buiten de kerkgemeenschap de Kerk aan de Dorpsstraat een warm toedragen. Het is immers toch met een leeftijd van 501 jaar het oudste gebouw van Hellevoetsluis!
Foto’s Wil van Balen

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant