Afbeelding

Op weg naar de World Predator Classic

Actueel 256 keer gelezen

Inmiddels is de voorbereiding op het World Predator Classic dat wordt gevist op het Haringvliet en Hollandsdiep in volle gang. Dat moet ook wel want de concurrentie is enorm. Zo zijn er deelnemers die in Nederland wonen en dichtbij de locaties. Deze deelnemers hebben in theorie een voordeel. Maar de visserij die in juni waarschijnlijk het meest effectief is, is werpend vissen. En daar zijn Italianen, Fransen, Spanjaarden en Duitsers ook erg goed in. Maar ook deelnemers uit Tsjechië weten echt wel hoe ze een stukje kunstaas moeten werpen.

Rapala’s…
In Finland zit een familiebedrijf die al vele tientallen jaren kunstaas maken van onder andere balsahout. Dit hout is qua gewicht het lichtste hout ter wereld met een enorm drijfvermogen. Het was Lauri Rapala die dit Finse bedrijf begon en uiteindelijk is het anno 2014 d grootste speler op de markt qua kunstaas. Ik vis zelf, en vele miljoenen gebruikers in de wereld, graag met dit kunstaas. Vooral op het Haringvliet is een DT4 plug een super goed kunstaas voor grove baars en snoekbaars. Ik vis dan met een hengel van 2.40 meter lang met daarop een 12/00 gevlochten lijn van Power Pro. Deze gevlochten lijn is enorm sterk en bestand tegen vele duizenden keren inwerpen en het drillen van vis. Dit specifieke model laat zich ook goed werpen en dat is wel belangrijk omdat je op een dag wel een paar honderd keer moet werpen om succesvol te zijn.

Grote baarzen
Het haringvliet en Hollandsdiep staan bekend om de enorme baarzen die er leven. Ik krijg mensen op bezoek uit alle hoeken van de wereld die samen met mij op deze prachtige vissen willen jagen. De komende maanden zijn dit vooral Russen en Finnen. Ze vliegen naar Amsterdam om vervolgens met een taxi naar een hotel te gaan in de buurt van het viswater. Vaak is dit in Hellevoetsluis of Willemstad. Goed voor onze economie dus. De komende periode ben ik dus regelmatig op het water te vinden en vis gericht op grove baarzen. Dit is vaak hard werken omdat ze niet in de boot springen. Doorzetten is een vereiste en dat loont dan vaak ook.

Ondiep…
Het is natuurlijk een enorm water en waar moet je dan beginnen? Ik adviseer beginners vaak om voor de hand liggende plekken op te zoeken. Bij bruggen, inhammen van havens en in havens. Maar vooral ondiep, want een meter water is voldoende. Ze zitten vaak tussen obstakels en in waterplanten. Zoek en je zult vinden is het devies. Als ik dan toch een tip mag geven; gebruik eens een DT 4 Rapala plug. Een hufterproof stuk kunstaas waarmee je beslist vangt. De kleur die ik vaag gebruik is firetiger en parrot.
Een vistip: Probeer niet extreem ver te werpen, maar vooral precies. Je kunt beter een plug op de juiste plek werpen dan in het wilde weg ver. Dus dicht tegen de oever –of vlak langs een damwand, dukdalf of andere voorwerpen of obstakels in het water.

Team Silvermachine…
Wij doen in ieder geval mee als Shimano Team Silvermachine. Een volgende keer zal ik ingaan op onze bijzondere samenwerking. Want mijn vismaat Jan Porter is ongeneselijk ziek, maar heeft een doel nodig om kracht op te doen. Het World Predator Classic is een doel voor ons, een doel om eraan deel te nemen en de wereld laten zien dat ook met een ongeneselijke vorm van kanker je toch er nog toe doet. Positief dus en wordt zeker vervolgd…
Willem Stolk
www.willemstolk.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant