Afbeelding

Alles wat je altijd al van Vestingbouw wilde weten…

Actueel 202 keer gelezen

Kazerne Haerlem in de Hellevoetse Vesting was zaterdag 18 januari het decor van de ‘Masterclass Vestingbouw’ die Stichting Verdedigingswerken organiseerde in samenwerking met de gemeente. Veronique Stern van de gemeente Hellevoetsluis geeft het woord aan Philippe Vanderghote uit Ieper die met een kwinkslag zijn toehoorder wijzer maakt in ‘de Vestingbouw door de jaren heen’.

Muren en Tuinen
Uit de subsidiepot van het Europees subsidieproject ‘Muren en Tuinen’ heeft Hellevoetsluis Corton stalen (roestbruine) elementen aan kunnen brengen op de Vestingwallen, zoals de kunstwerken zoeklicht, de groep soldaten en het wachthuisje. Bij de aangesloten gemeentes van het project, worden daarnaast presentaties ‘Vestingbouw’ georganiseerd om grensoverschrijdende kennisuitwisseling te promoten. De masterclass was bestemd voor iedereen die geïnteresseerd is in Vestingwerken. Ook kregen de toehoorders tips en trucs die nuttig zijn voor de veel vrijwillig rondleiders.

Rijke historie
De Masterclass was volgeboekt, het was ‘een volle bak’. Door de grote belangstelling heeft de Stichting Verdedigingswerken mensen moeten teleurstellen, waardoor een tweede sessie wordt overwogen. In de presentatie ‘Alles wat u altijd al wilde weten maar nooit durfde te vragen’ kwamen verschillende onderwerpen aan bod. Een Vesting diende voor Verdediging. De toehoorders werden langs ommuurde terpen en plateaus, Romeinse en middeleeuwse bouw en de aanpassingen in de 1ste en 2de wereldoorlog geleid. Deze opeenstapeling van tijdsbeelden is ook zichtbaar op de Hellevoetse wallen. Hellevoetsluis kent een rijke historie in Vestingbouw, van 1696 tot in de koude oorlog in 1955. Bij Stichting Verdedigingswerken kunt u een expositie zien, waar dat in een tijdlijn ook zichtbaar is. De rondleiders zijn eveneens bereid u meer te vertellen over de Verdedigingswerken én de bouw van vestingen.
Van Tooren & Blok

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant