wijkagent Sacha Houtman licht een bewoner voor
wijkagent Sacha Houtman licht een bewoner voor

Een babbeltruc of niet?

Actueel 581 keer gelezen

“Mensen zijn van nature goedgelovig en in het bijzonder ouderen worden vaak het slachtoffer van babbeltrucs.” Maandag 13 januari gaf burgemeester Van Heijningen de aftrap voor een serie voorlichtingsbijeenkomsten ‘Senioren en Veiligheid’ in Hellevoetsluis. Voornesteijn 1 had de primeur. Wijkagent Sacha Houtman (wijkagent in de Struyten) gaf in de recreatiezaal een presentatie over de mogelijkheden om het risico op een overval, inbraak of babbeltruc te verkleinen.

Babbeltrucs
De gemeente organiseert deze bijeenkomsten in samenwerking met de politie en zorginstelling Careyn. Sacha Houtman geeft voorbeelden uit eigen ervaring. “Let goed op als iemand u de weg vraagt. Op een rollator zit vaak een mandje waarin zich de handtas met portemonnee bevindt. Als hierover een plattegrond wordt gelegd zodat u de weg kunt uitleggen, blijkt naderhand de tas te zijn verdwenen.” Nog een voorbeeld is het pinnen tijdens het boodschappen doen. “Kijk goed of er niemand meekijkt. U kunt door 2 personen gevolgd worden, waarna u door een van twee wordt aangesproken, terwijl de ander de tas ontvreemd. En de pincode hebben zij al eerder aan de kassa bij u afgekeken… Geef een pin ook nooit telefonisch, hoe aannemelijk een verhaal soms ook klinkt.”

Aan de deur
“Het is ook voorgekomen dat oplichters bij mensen aanbelden, zich bekendmakend als de nieuwe buren, die even iets willen opmeten. Die komen later terug als men niet thuis is! Of er komen zo genaamd medewerkers van het gasbedrijf aan de deur die zeggen dat het gas zwak is met de vraag of de bewoner even de gaspit wil aansteken om te kijken of het gas van kleur veranderd. Als men dan na verloop van tijd gaat vragen hoe lang het nog duurt, blijkt de woonkamer leeggeroofd te zijn.” Bedrijven die aan de deur komen, melden dit bijna altijd met een brief vooruit. Vraag hen altijd om een legitimatie!

Vragen
De presentatie ‘ Senioren en veiligheid’, werd goed bezocht. De bewoners van Voornesteijn 1 kwamen naar de recreatiezaal en reageerden enthousiast. Zij stelden na afloop goede vragen. Onder andere wilde men weten of de deuren altijd open moesten blijven voor de verzorging. Een boef zou zomaar naar binnen kunnen lopen. Buurtagent Sacha Houtman licht toe: “De verzorging heeft lopers, zij kunnen overal alle deuren openmaken, dus de deur kan dicht blijven!” Een andere opmerking was dat na aanbellen in de hal er eigenlijk altijd zonder vragen wordt opengedaan.” De afspraak is nu ook dat hier meer op zal worden gelet”, aldus Sacha.

Tweede bijeenkomst door Wout Videler
Op donderdag 16 januari heeft in Voornesteyn II ook al de tweede bijeenkomst onder leiding van wijkagent Wout Videler (wijkagent van Struytse Hoeck, Kooistee Noord en de Molshoek) plaatsgevonden. De komende maanden zullen ook in de andere wijken van Hellevoetsluis bijeenkomsten worden gehouden door de wijkagenten. Carola Donk is wijkagent van de Kooistee en
Wladimir Tichelaar heeft het vestinggebied (zuidwest) onder zijn hoede. Ook zij en onze twitter agenten Remco Hoogstad (Nieuw Hellevoet/Noordwest) en Vasco Nicodem (Bonzen Hoek/Ravense hoek/Nieuwenhoorn) staan paraat om bij babbeltrucs, inbraak en oplichting de wijk in te gaan. Bent u hiervan getuige en het delict is nog gaande, dan mag het noodnummer 112 gebeld worden!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant