een ode aan Johan van Konijnenburg
een ode aan Johan van Konijnenburg

Spetters, een eigenzinnige expositie

Actueel 363 keer gelezen

“Laat hem, laat hem zijn eigen gang maar gaan…” De muzikale ode aan kunstenaar en bevlogen begeleider Johan van Konijnenburg van de kunstgroep Spetters (kunstenaars met een beperking) werd gegeven op woensdag 8 januari, tijdens de opening van de 15de expositie ‘Spetters’ op het gemeentehuis van Hellevoetsluis.

Warm hart
“Na de lichtjesmaand december is het een verademing om de foyer opgevrolijkt te zien met al die vrolijke, prachtige en kleurrijke schilderijen! Het is inmiddels een traditie: Al vijftien jaar exposeren de deelnemers van kunstgroep Spetters als eersten in het nieuwe jaar bij het gemeentehuis van Hellevoetsluis!” Evert Taal heeft, net als zijn voorgangster Jorienna de Jongh, een warm hart voor de expositie die door medewerking van de gemeente en met bijdrage van het Deltaport fonds ook weer in 2014 mogelijk werd gemaakt.

Kunstenaars
Trots zijn de kunstenaars op hun schilderijen! Mirjam Schuddebeurs (35) is al vanaf het begin bij Spetters. Zij kan haar gevoel kwijt in haar tekeningen en schilderijen en gaat elke week graag naar de Plataanlaan, waar het atelier gevestigd is. Haar moeder vertelt dat Johan een engelengeduld heeft en eerder inspireert dan lesgeeft. Mirjam exposeert met 4 schilderijen. Omdat de Stichting Dogma dit jaar 25 jaar bestaat, exposeren meerdere groepen. Geerte Wensink (25) uit de Volwassenengroep is al even enthousiast. Zij schildert al vanaf haar 6de jaar. Na 19 jaar ziet zij nog steeds groei in haar technieken. Door de sprekende kleuren is de opdracht ‘Zoenende persoon’ haar favoriet uit de 3 schilderijen die zij exposeert.

Creativiteit is de basis van alle ontwikkeling.
Dogma Group Hellevoetsluis is een stichting die is opgezet met het ideaal om mensen te helpen hun creativiteit te (her)ontdekken en/of te ontwikkelen. Juist ook de ‘speciale’ doelgroepen hebben de voorliefde van Johan van Konijnenburg. De jongste kunstliefhebbers kunnen zich aansluiten bij de Kinderkunstklas (7-12jaar) of de Jongerenkunstgroep (13-18 jaar). Volwassenen zijn creatief bij de Volwassenenkunstgroep en mensen met een verstandelijke beperking vinden hun plek bij Spetters.

Spetters
De kunstwerkplaats aan de Plataanlaan is een plek waar iedereen met een verstandelijke, psychische -en/of lichamelijke beperking zich op allerlei manieren met kunst kunnen bezighouden. Belangrijk is de informele sfeer met niet teveel regels. Gewoon in hun eigen tempo met hun eigen mogelijkheden én met volop ruimte voor eigen ontwikkeling. De ‘Spetters’ worden uitgedaagd hun grenzen met veel plezier te overschrijden. En dat is te zien! Het plezier straalt van de kunstwerken af. De schilderijen zijn te bewonderen in de Foyer van het gemeentehuis van Hellevoetsluis. En ze zijn ook nog te koop…
Voor meer informatie: www.dogmagroup.nl.
Van Tooren & Van Balen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant