Willem Stolk
Willem Stolk

Wereldkampioenschap roofvissen

Actueel 926 keer gelezen

Vissen op roofvis is een verhaal zonder einde. Het betekent steeds weer op zoek gaan naar nieuwe manieren om de rovers van het zoete nat te verleiden tot een aanbeet. De rovers die in het Haringvliet en Hollandsdiep leven zijn; snoekbaars, baars en snoek. Er zitten ook wel andere roofvissen zoals meerval en roofblei, maar geen grote populaties. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met dat vissen op deze jagers…? Willem Stolk zal het komende jaar een column verzorgen over het vissen op deze ultieme rovers en met oog op het World Predator Classic, wat in juni zal plaatsvinden vanuit Hellevoetsluis, tekst en uitleg geven hoe uitdagend het is om op deze vissoorten te vissen.

Wie is Willem Stolk…?
Willem Stolk is viervoudig Nederlands kampioen, waarvan drie titels zijn behaald tijdens het vissen op snoekbaars. Hij werkt in de hengelsport en verzorgd gids-sessies op het water. Uit alle hoeken van de wereld krijgt hij gasten die specifiek willen vissen op onze wateren en met name op baars, snoekbaars en roofblei. Willem vinden ze via zijn website en Facebook en gaan met hem mee op avontuur. En avontuur is het ook, want er wordt gevist op diverse rivieren en plassen die ons land rijk is. Het Hollandsdiep en Haringvliet bezoekt hij graag omdat je er prachtig kunt vissen op grote baarzen en snoekbaarzen. Werpend vissen met kunstaas om die ene recordbaars te vangen, die in andere landen nauwelijks zo groot groeien. Naast zijn gidssessies schrijft Willem in diverse media in binnen en buitenland en schreef hij twee boeken over roofvis. Daarnaast is hij alweer 17 jaar werkzaam als consultant bij Shimano. Het is dan ook niet zo gek dat Willem meedoet aan dit wereldkampioenschap om zich te meten met de besten van de wereld. Hij zal dit op een hele bijzondere manier doen, want hij vist samen met zijn vriend Jan Porter. Het bijzondere aan dit verhaal is dat Jan Porter ongeneselijk ziek is. Kanker heeft hij, een vorm ervan die helaas niet te genezen is. Vier weken terug vroeg Willem Jan om mee te doen aan het WPC.

Een doel om voor te gaan…
Ik belde Jan net voor kerst en toen ik het hem vroeg zei hij zonder aarzelen “Yes…”. “But, why me….” En juist omdat hij dacht afgeschreven te zijn door zijn ziekte, moest het zo gaan. En zo zie je maar hoe belangrijk het vissen op bijvoorbeeld roofvis voor iemand kan zijn. Het is namelijk een actieve visserij waardoor je continu bezig bent. Varen en zoeken naar vis, maar ook gebruik maken van sonar en GPS. Spotten van watervogels en het weer in de gaten houden. Vervolgens honderden keren werpen met een kunstaasje en proberen de roofvissen te triggeren. En juist deze bezigheid in combinatie met het buiten zijn is een avontuur op zich. En dit avontuur zorgt ervoor dat Jan Porter een doel heeft –en dit doel is meedoen aan het eerste World Predator Classic. Het is voor mij een eer om hem hiernaartoe te begeleiden -en de wereld ook te laten weten dat dit positieve effect goed is voor de strijd tegen kanker. Want als je kanker hebt betekent dit niet dat je bent afgeschreven. Zoek een doel en ga ervoor. Wij kunnen dus eigenlijk nooit verliezen, want meedoen is winst.

De volgende keer…
De volgende column zal gaan over het zoeken en proberen te vangen van grote baarzen. De baarzen die leven in het Haringvliet en Hollandsdiep en waarvoor de echte die hards een moord doen. Ik zal tips en tricks geven en een update over de voorbereiding die Jan Porter en ik treffen om goed beslagen ten ijs te komen. The only way to cross the River, is to cross it…
Willem Stolk
Check Willem Stolk op Facebook of www.willemstolk.com / www.wheelsboatwater.com

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant