105 en van plan om nog een stuk ouder te worden
105 en van plan om nog een stuk ouder te worden

Oudste inwoner Hellevoetsluis Mevr. Ploeg - Regensburg 105 jaar

Actueel 225 keer gelezen

Eigenlijk zijn we te vroeg want ze is nog niet helemaal klaar voor het bezoek van burgemeester Erik van Heijningen die mevr. Ploeg – Regensburg namens de gemeente Hellevoetsluis komt feliciteren met haar verjaardag. Een bijzondere verjaardag want ze is op 6 januari 1909 geboren in Den Haag en viert deze dus voor de 105e keer! Het bezoek voor op deze feestelijke dag is een beetje verspreid om extreme drukte te voorkomen. Voor het bezoek van de burgemeester is een speciaal uurtje gepland al had ze niet verwacht dat er ook zoveel pers op af zou komen.

Gezondheid
Met de gezondheid gaat het gezien de omstandigheden goed. Het lopen gaat wat moeilijk en af en toe vallen hoort daar bij en dan gelukkig zonder iets te breken. Dat ze haar gezichtsvermogen kwijt is daar is Mevr. Ploeg-Regensburg wat minder blij mee. ‘Dat belemmert je zo in je doen en laten maar ieder krijgt wat hij of zij toekomt’, vertelt ze aan de burgemeester. Ze blijft graag op de hoogte wat er in ons land gebeurt door veel naar de radio te luisteren en zeker de politiek heeft haar interesse. Ze laat dan ook duidelijk horen hoe ze over bepaalde zaken denkt. De tip die mevr. Ploeg – Regensburg ons mee geeft is om nooit over politiek of Godsdienst te praten, het wel te volgen maar vooral niet zeggen wat je denkt…..’Dat heb ik ook moeten leren, die wijsheid komt met de jaren’.

Muziek
Vier jaar was mevr. Ploeg – Regensburg toen ze kennis maakte met de viool. Geen noot kan ze lezen maar toch speelde ze vroeger bij het Haags orkest. Heel lang heeft de viool in de koffer gezeten maar sinds kort probeert ze elke dag weer te spelen om de handen soepeltjes te houden. En het is goed voor de stem om iedere dag te zingen en ook dat doet ze niet onverdienstelijk en met veel plezier. Klassieke muziek heeft de voorkeur, het liefst op de zigeuner manier maar ook de Schlagermuziek is een genre waar ze graag naar luistert.

Gezin
Van haar vader kreeg ze een wijze raad mee. Als een man niet goed is voor dieren is hij ook niet goed voor vrouwen. En naar die wijze raad heeft ze geluisterd toen ze haar man ontmoette. Ze trouwden en kregen twee kinderen, een zoon en een dochter. Net als haar man is ook haar zoon inmiddels overleden. Gelukkig woont haar dochter niet zo ver weg en kan ze ook genieten van een lieve kleinzoon die zijn oma nog wel eens meeneemt naar haar geboorteplaats waar er in de loop der jaren veel is veranderd. Het kan ook niet anders. Vier Koninginnen heeft ze mee gemaakt en sinds kort dus een Koning. Twee wereld oorlogen overleeft en tegelijkertijd de wereld enorm zien veranderen. ‘Den Haag is Den Haag niet meer’ zoals ze zelf zegt, ‘zelfs het Kurhaus waar vroeger de crème de la crème van de bevolking kwam is nu een restaurant geworden waar iedereen zomaar binnen kan lopen’. De High Tea waar het Kurhaus vroeger om bekend stond is ook niet meer wat het geweest is. Mevr. Ploeg-Regensburg schroomt dan ook niet daar iets van te zeggen tot hilariteit van haar kleinzoon die haar dit uitje cadeau deed. Ook al ziet ze niet veel meer, haar mondje kan ze nog prima roeren!

Felicitaties
Blij verrast was mevr. Ploeg-Regensburg met de mooie bossen bloemen die ze kreeg namens de gemeente Hellevoetsluis en de Commissaris van de Koning van Zuid-Holland. Maar ook de brief die ze namen het Koningshuis mocht ontvangen met de felicitaties van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima heeft diepe indruk gemaakt. 23 jaar woont deze kwieke dame al weer in Hellevoetsluis en daar zal ze ook wel blijven wonen. De afspraak met burgemeester Erik van Heijningen wordt al vast gekscherend gemaakt voor volgend jaar want mevr. Ploeg-Regensburg is vast van plan nog om nog heel lang de oudste inwoner van Hellevoetsluis te blijven. Wij wensen haar dan ook een prachtig maar vooral gezond jaar toe!
Jansen & van Balen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant