Afbeelding

Nieuwjaarconcert met zigeunerensemble Sintiromarus

Actueel 244 keer gelezen

Op zondag 12 januari 2014 vindt het vierde concert plaats in de serie ‘Hellevoet Klassiek 2013-2014’, het traditionele “Nieuwjaarsconcert”. Om 12.00 uur treedt in de Kerk aan de Ring in Hellevoetsluis het zigeunerensemble Sintiromarus op. Het ensemble Sintiromarus bestaat uit Blichta Hoopman, viool; Noa Eyl, viool; Andor Horvath, bas en Bokkie Vink, cimbaal.

Perfectie
De leden van het ensemble hebben een hoge graad van perfectie bereikt bij de vertolking van zigeunermuziek. Of het nu een wilde Czardas, Hongaarse dansen van Brahms of een intiem liefdes- of lenteliedje is, de musici laten in het viool- bas- en cimbaalspel horen dat ze hun instrumenten technisch en muzikaal volledig beheersen. Van razendsnelle en technisch moeilijke virtuoze passages of van een fluisterzacht duet tussen twee violen maken ze nu eens meeslepende, dan weer ontroerende, maar steeds echte muziek. En dat alles in naadloos samenspel. “Passie en hartstocht” zijn de sleutelwoorden van dit bijzondere zigeuner ensemble. Alle musici zijn cum laude afgestudeerd aan het conservatorium. Het ensemble is opgericht in oktober 2006 door “primas” Blichta Hoopman, achterkleindochter van wijlen Tata Mirando. Blichta wil graag als vrouwelijke primas laten zien en horen dat de zigeunermuziek een wereldtaal is die spreekt van ziel tot ziel.

Sintiromarus
De naam Sintiromarus is een verwijzing naar de afkomst van de musici en naar de muziek die ze maken. Het ensemble speelt authentieke zigeuner muziek uit de Balkan en Rusland. Met hedendaags elan krijgen die gouden, oude stukken nieuw leven ingeblazen. Door de klassieke opleiding zijn de musici eveneens in staat op hoog niveau werken van klassieke componisten die zich hebben laten inspireren door de zigeuner-volksmuziek, uit te voeren.
Sintiromarus concerteerde op het Festival Classique, Internationale Gipsy Festival Tilburg, Vredenburg Utrecht, Philharmonie in Haarlem, Doelen in Rotterdam en in de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Ook maakt het ensemble regelmatig tournees in het buitenland. In augustus 2008 was het ensemble finalist op het Wereldculturen Muziekconcours in Vlaardingen.
In oktober 2009 brachten zij hun eerste CD uit.

De Reis van Roma’s en Sinti’s
Zigeuners zijn oorspronkelijk afkomstig uit Indië. Om nog niet helemaal verklaarde redenen zijn zij in grote groepen vertrokken uit hun geboortestreek en zijn via Perzië in Westelijke richting getrokken. Rond 1400 arriveerden de eerste zigeuners in Oost en Zuid Europa.
We weten nu dat bij hun trektocht twee hoofdroutes te onderscheiden zijn. Want komend vanuit het Oosten botsten zij op de geografische barrière van de Middellandse Zee. Een deel koos toen voor een verdere doortocht via Noord-Afrika en belandde uiteindelijk in Spanje. Het andere deel trok via Turkije en Griekenland de Balkan en Centraal-Europa binnen.

De Muzikale Zigeunerreis van Sintiromarus
Sintiromarus neemt U mee in de muzikale rijkdommen van oude Gipsy melodieën gemengd met nieuwe elementen en duizelingwekkende improvisaties. Zigeunermuziek uit Midden- en Oost Europa. Hongaars, Russisch, Roemeens en enkele andere Midden- Europese landen. Musici van Roma- en Sinti-afkomst, waardoor de zigeunermuziek wordt gespeeld vanuit hun eigen traditie en diep vanuit hun ziel het publiek weet te raken. “Velen zijn op reis naar het geluk, wij hebben ontdekt dat de reis het geluk is! “
Met deze zigeunerwijsheid reizen wij door de Balkan en Rusland. Een reis met warme klanken, harstocht en vurige ritmiek. Latcho Drom! Goede Reis!

Het concert in Cultureel Centrum Kerk aan de Ring (aan de Ring in het voormalige dorp Nieuw-Helvoet) begint om 12.00 uur. Bezoekers zijn vanaf 11.30 uur hartelijk welkom; er wordt een gratis kopje koffie of thee geschonken tot 11.55 uur. Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een drankje elkaar een goed nieuw jaar te wensen en wat na te praten. De toegangsprijs voor het concert bedraagt voor volwassenen € 15,-- p.p. Jongeren tot 18 jaar betalen € 4,00 p.p. Abonnee-Donateurs hebben gratis toegang. Nadere informatie over de Stichting Concerten Hellevoetsluis, de concertserie ‘Hellevoet Klassiek’ en het donateurschap, is te vinden op de website: www.hellevoetklassiek.nl.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant