De opkomst in Voorne aan Zee was 78%, iets meer dan het landelijke percentage van 77,8%.
De opkomst in Voorne aan Zee was 78%, iets meer dan het landelijke percentage van 77,8%. Foto :Wil van Balen

Voorne aan Zee stemt opnieuw rechtser dan de rest van Nederland

Algemeen 672 keer gelezen

Voorne aan Zee - Bij de verkiezingen voor de 2e kamer, kozen landelijk 1 op de 4 stemmers voor de partij van Geert Wilders, in Voorne aan Zee waren dat er 1 op de 3. Ook bij deze verkiezingen bleek VAZ dus rechtser en populistischer te stemmen dan gemiddeld in Nederland. 

Wat is de reactie van de politieke partijen op Voorne? Wij vroegen het aan de fractievoorzitters, onder andere aan Rien Kap, fractievoorzitter van de grootste politieke partij op Voorne. Is hij blij met de uitslag? In een interview voor het AD sprak hij uit dat Inwonersbelang zich verwant voelt met de PVV, maar dan wel een PVV zonder de scherpe randjes. Rien Kap: “Dat interview is al een tijd geleden. Wij zijn geen PVV, maar net als zij spreken wij klare taal. In plaats van ‘participatie’ zeggen wij dus gewoon ‘we laten de inwoners mee praten’. Schandalig vind ik het dat de VVD nu wegkruipt voor regeringsverantwoordelijkheid. Dat kan gewoon niet; ik weet dat hun achterban het hier helemaal niet mee eens is.”

Henk de Jong (VVD) bekent eerlijk dat de VVD Voorne aan Zee teleurgesteld is. “Wij begrijpen het wel gelet op de onvrede in de samenleving. Voor ons als partij in de lokale politiek is de impact beperkt gebleven; in Voorne aan Zee stemde 20% van de inwoners op de VVD, terwijl landelijk het percentage 15% is.” 

GroenLinks-PvdA scoorde met 9% van de stemmen in Voorne Zee ver onder het landelijk gemiddelde van 16%. Bert van Ravenhorst (GroenLinks-PvdA) legt uit dat de PVV in Voorne altijd al groot was en het populisme sterk aanwezig. “De rekening wordt nu gepresenteerd aan de partijen die de afgelopen jaren verantwoordelijk waren voor klimaat, wonen, de zorg en verantwoordelijk waren voor de problemen in Groningen en de toeslagencrisis.” 

Ook Wilbert Borgonjen (CDA) is - uiteraard - teleurgesteld. “Tegelijkertijd heeft het CDA een eigen geluid waar we op vertrouwen”. Zorgen zijn er bij Wim Smit (ONS Brielle) over de door de PVV aangekondigde maatregelen die van invloed zullen zijn op ons dagelijks leven, bijvoorbeeld op het gebied kunst en cultuur: “Wij zullen echter als kleine partij en vertegenwoordiger van de inwoners van Voorne aan Zee, blijvend onze stem daarover laten horen.”

Is er een coalitie die de voorkeur heeft? En is Wilders een geschikte premier? 
Rien Kap : “Ik hoopte dat het die dame van de VVD zou worden, maar Wilders als premier, ja, dat zie ik toch ook wel voor me.” Henk de Jong: “Het liefst zagen we vanzelfsprekend Dilan (Yesilgöz, red.) de rol van minister-president vervullen, maar de verkiezingsuitslag geeft daar geen aanleiding toe.”

“Na twintig jaar haat zaaien denk ik dat het niet goed is voor Nederland als Wilders premier wordt, vindt Bert van Ravenhorst. Ik zie liever iemand met een minder belast verleden als boegbeeld van Nederland. De nieuwe premier zou niet alleen boegbeeld van het kabinet moeten zijn, maar ook capabel genoeg om het land te verbinden en het vertrouwen in de politiek te herstellen. Uit welke van de regeringspartijen hij of zij komt maakt mij minder uit. De kiezer heeft gesproken en dat betekent dat we nu een centrumrechtse coalitie moeten krijgen. Belangrijk is dat de grote problemen worden opgepakt. De ontevredenheid is groot. GroenLinks-PvdA moet als grootste oppositiepartij duidelijk haar rol invullen en werkbare alternatieven te presenteren. “

Wilbert Borgonjen: “Het is logisch als in ieder geval de grootste winnaars (PVV en NSC) in de coalitie komen. Geert Wilders als premier vinden wij onwenselijk. Wij zouden het logisch vinden als er een premier komt van buiten de politiek. “

Anneke Witte (Vrij Voorne) “Er zitten drie partijen aan tafel: PVV, NSC en BBB die zich meer dan bewust zijn van de problemen die in ons land leven en dat maakt ons hoopvol. Deze drie partijen hebben sociaal veel met elkaar gemeen en gaan verder dan de meeste linkse partijen. Wie de premier zou kunnen zijn? Het wordt een interessant experiment wanneer Geert Wilders, Pieter Omtzigt of Mona Keizer die rol zou gaan vervullen. Maar eerst even de coalitie-onderhandelingen afwachten. “

Melissa de Rijke (LEF) is kort en duidelijk: “Onze voorkeur is een coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB. Of Wilders een geschikte premier zou kunnen zijn, vind ik een gekke vraag. Deze werd nooit gesteld toen de afgelopen jaren de VVD de grootste partij was. Er is democratisch besloten dat PVV de grootste partij van Nederland is en als daarmee Wilders onze minister-president wil worden, vind ik dat een logische stap en de juiste keuze.”

De kiesraad (www.kiesraad.nl) maakt vrijdag 1 december de definitieve uitslag van de verkiezingen bekend. Ook staan daar de uitslagen van de gemeente Voorne aan Zee vermeld.


Bijschrift - Credit

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant