baars: 3.1 kilo en bijna 60 centimeter
baars: 3.1 kilo en bijna 60 centimeter

Hellevoetsluis middelpunt van internationale viswereld

Actueel 142 keer gelezen

Op 20, 21 en 22 juni is Hellevoetsluis het decor voor wat in visserskringen de Formule 1 van het internationale vissen wordt genoemd: The World Predator Classic. Deze wedstrijd, die de afgelopen jaren in een aantal Franse meren werd gehouden, komt de komende drie jaar naar Hellevoetsluis. Organisator Ross Honey verklaart die keuze uit het bijzondere viswater van het Haringvliet en de al even bijzondere geschiedenis van Hellevoetsluis.

. De Predator Classic ( predator staat in dit geval voor roofvis) wordt live gecoverd door 17 televisiestations wereldwijd en trekt duizenden mensen naar Hellevoetsluis, die voor het driedaagse evenement allemaal een hotel nodig hebben zodat de hele regio op de kaart wordt gezet. Dat is ook één van de aantrekkelijke elementen van het evenement: dat ook de wedstrijdomgeving ruime televisieaandacht krijgt, veel meer dan tijdens een passage van de Tour de France. Natuurlijk kent de op en top Engelsman Ross Honey het verhaal van Michiel de Ruyter en de tocht naar Chatham. Reden genoeg om ook de Hellevoetse geschiedenis bij het evenement te betrekken.

Hellevoets tintje
Zo zal onze eigen Michiel de Ruyter op alle televisiestations zijn geschiedenis en die van Hellevoetsluis vertellen en tegelijk aangeven dat hij – uiteraard – toeschouwer zal zijn bij die unieke visevenement. De World Predator Classic zal worden geopend met de zelfde ceremonie als bij de Vestingdagen: door het afschieten van het kanon op het havenhoofd.

Engeland
In Engeland is ‘Angling’ zo mogelijk nog veel populairder dan in Nederland. In de totale hengelsport in Groot Brittanie gaat jaarlijks ongeveer 46 miljard om, en dat is inclusief de enorme sponsorbedragen die grote bedrijven inleggen. Sponsors voor deze Predator Classic zijn o.a. PNO, Shimano, Volvo, Mercury en Penta. Overigens is deze Predator Classic niet het enige evenement dat door Angling Spirit wordt georganiseerd. Ook de World Carp Classic geniet internationale faam en trekt duizenden mensen zowel als deelnemer als toeschouwer. Aan de wedstrijd doen teams van 2 personen mee, die – in een klein maar snel bootje, minstens 3 baarzen, 3 snoekbaarzen en één 1 snoek moeten vangen. Dat levert spectaculaire beelden op. Afgelopen weekend oefenden de filmploegen al op het Haringvliet.

Promotie voor de hele regio
De Predator Classic betekent niet alleen promotie voor Hellevoetsluis, maar voor heel Voorne en zelfs voor heel Nederland, zo verklaarde een woordvoerder van de Provincie die duidelijk, net als de gemeente Hellevoetsluis, erg enthousiast is over het evenement.

Actie met scholen
Voorafgaand aan de Predator Classic, zal de organisatie contact zoeken met Hellevoetse scholen om de leerlingen respect voor de vis bij te brengen en tegelijk een wedstrijd te organiseren waarbij de kennis van wat in het water leeft zal worden getest en uitgebreid. Hier zijn ook mooie prijzen aan verbonden.

Nevenactiviteiten
Een van de uitgebreide nevenactiviteiten is de organisatie van een groot popfestival dat op één van de avonden van de Classic zal worden gegeven. Wie en wat laten we u in onze latere nummers weten want, tot aan juni plaatsen wij maandelijks een journaal met het laatste nieuws over de World Predator Classic.
Leo Blok

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant