na de officiële handeling
na de officiële handeling

Feestelijke opening brug naar het Fort aan de Noorddijk

Actueel 368 keer gelezen

Het Zuid-Hollands Landschap beheert twee forten op Voorne. De forten Noorddijk en Penserdijk werden in 1883-1884 aangelegd als onderdeel van een verdedigingslinie die liep van Brielle naar Hellevoetsluis. Fort Noorddijk kun je vinden in een mooi stuk natuur net buiten de kern van Nieuwenhoorn en is een aanrader om er eens te gaan kijken.

Het verdedigingswerk bestaat uit een bomvrij gebouw, geflankeerd door geschutsopstellingen. Het Fort maakt onderdeel uit van Voorne in alle Staten, waarbij publiek kennis kan maken met het oude Fort. Ook is het Fort open tijdens Open Monumentendag en maakt het deel uit van de Vestingroute die men kan fietsen. De enige manier om het Fort te bereiken is via een brug.

Restauratie
De brug naar het forteiland verkeerde al lange tijd in slechte staat en daardoor was het onverantwoord om deze nog langer te gebruiken. En juist om publiek te kunnen blijven ontvangen was het heel hard nodig om iets aan de slechte staat van de brug te doen. Het Zuid-Hollands Landschap is dan ook enorm blij met de anonieme bijdrage die ze onlangs mochten ontvangen. Samen met de subsidie die men gekregen heeft kon daardoor de restauratie gerealiseerd worden. Dit betekend dat het forteiland beter toegankelijk is geworden en zeker met excursies, de toestroom van publiek tijdens de open dagen en voor beheermaterieel is dit niet geheel onbelangrijk .De restauratie van de brug is uitgevoerd door Ooms Construction uit Middelharnis onder toeziend oog van architect Pieter van Traa. De aannemer heeft de brug ontmanteld, in een werkplaats gerestaureerd en deze weer teruggeplaatst. Onderdeel van de restauratie was ook het terugplaatsen van het sierhek op het midden van de ca. 20 meter lange overspanning van de Fortgracht die daardoor een mooie uitstraling heeft gekregen.

Opening
Juist die mensen die met hart en ziel werken aan het tot in stand houding van ons Zuid-Hollands Landschap, waren voor deze feestelijke opening uitgenodigd. Zonder vaste medewerkers maar zeker zonder de vele vrijwilligers is het niet mogelijk om alle werkzaamheden die het met zich mee brengt uit te voeren. Ook architect Pieter van Traa, sponsoren, en afgevaardigden van de gemeente Hellevoetsluis waren aanwezig. Aan wethouder Peter Hofman en de directeur van De Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, Michiel Houtzagers de eer om de gerestaureerde brug te openen. Na een korte toespraak van wethouder Hofman die de wens uitsprak om eens te onderzoeken of het mogelijk is om meer met het Fort te kunnen gaan doen omdat het toch een stukje cultureel erfgoed is, knippen beide heren het lint door en is de brug officieel geopend. Wat volgt is een applaus, nog een korte toespraak door Dhr. Houtzagers, een wandeling over de gerestaureerde brug en een informele bijeenkomst in het hart van het Fort voor een hapje en drankje. Met elkaar werd het glas geheven op de herstelde brug die klaar is om de vele bezoekers te dragen die men in de toekomst zeker hoopt te verwelkomen.
Jansen en van Balen

.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant