Afbeelding

Massaal protest in Voornesteyn

Actueel 178 keer gelezen

Vorige week werden 6879 handtekeningen aangeboden aan de directie van Careyn en een viertal vertegenwoordigers van lokale en landelijke partijen. Maandag vergaderde de Tweede Kamer over de plannen van de regering en werden een groot aantal moties aangehouden. Zo lijkt een Kamermeerderheid voor diegenen die door de maatregelen niet meer in een bejaardenhuis mogen worden opgenomen, een PGB te scheppen aanwezig.

Op grond van de voorgenomen maatregelen van de regering besloot de directie van Careyn tot een serie van maatregelen waar de sluiting van Voornesteyn in 2017 er één van is. Onmiddellijk na het bekend worden van het besluit kwam bewoners en verzorgend personeel in actie. In de gemeenteraad stelde IBH vragen over de te verwachten gevolgen en de clientenraad van Voornesteyn begon een handtekeningenactie, die in slechts ruim een week bijna zevenduizend handtekeningen voor het behoud van het gebouw opleverde. Die werden vorige week overhandigd aan Margriet den Brok ( IBH), Hanne Drost ( SP), Jantien Fröling ( CU), John Struijlaard (50+) en het bestuur van Careyn. Voor een volle zaal met bewoners spraken allen de bewoners toe.

Steun
Steun voor het behoud van Voornesteyn was er van de SP, IBH en 50+. Vooral SP en 50+ wezen op de miljoenen die op de plank liggen en onbenut blijven bij de behandeling van het probleem. Ook IBH wil een standpunt van de gemeente, die uiteindelijk ook een zorgverplichting naar de ouderen in de gemeente heeft.

Oorzaak
Door de regering wordt het onmogelijk gemaakt dat mensen met zorgzwaartepakket 3 ( ZZP3) nog in een verzorgingshuis als Voornesteyn of de Rozenhoek mogen wonen. Het grootste deel van de bewoners in Voornesteyn heeft ZZP3 en ook een groot deel van de bewoners van de Rozenhoek, dat volgens de plannen van Careyn uiteindelijk wordt omgevormd tot een verpleeghuis als Grootenhoek en Plantage. Waar is nu precies dat ZZP3 voor behoefte. Volgens de officiële stukken is ZZP3 vooral bedoeld voor bewoners somatische meerzorg in het verzorgingshuis of licht somatische bewoners in een verpleeghuis. In de omschrijving van deze groepen wordt verder gesteld dat deze cliëntgroep vanwege omvangrijke somatische problematiek behoefte aan begeleiding en vooral ook intensieve verzorging, in een beschutte woonomgeving. Die kunnen dus straks – al dan niet met een PGB – thuis blijven.

Alternatieven
Duidelijk is wel dat de huidige bewoners van Voornesteyn geen direct gevaar lopen om eruit gezet te worden. Even duidelijk is ook dat wanneer er bewoners sterven of verhuizen, de lege kamers moeilijk vol te krijgen zijn als de genoemde groepen door de regeringsmaatregelen buitengesloten worden. Alternatieven zijn er volgens Careyn niet. Toch beschikken alle kamers over een eigen toilet en douchegelegenheid zodat er bij de grote behoefte aan juist kleine woonruimte mogelijkheden zouden moeten of kunnen zijn. Gesprekken met Maasdelta, Careyn en de Gemeente Hellevoetsluis zouden in elk geval gevoerd kunnen worden. Voor wat de bewoners betreft is de strijd nog lang niet gestreden.
Blok & van Balen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant