Kom op zondag 19 november naar Historyland om er tussen 10 en 15 uur te kijken naar de beste Nederlandse heggenvlechters.
Kom op zondag 19 november naar Historyland om er tussen 10 en 15 uur te kijken naar de beste Nederlandse heggenvlechters. Wil van Balen

Kampioenschap heggenvlechten Historyland

Algemeen 743 keer gelezen

Hellevoetsluis - Op zondag 19 november wordt op park Historyland het Nederlands kampioenschap heggenvlechten gehouden.

Heggenvlechten zult u zeggen, wat is dat nu? Wel heggenvlechten is een eeuwenoud ambacht, niet alleen in Nederland maar in grote delen van Europa. Julius Caesar schreef er al over in 57 BC toen zijn leger last had van ‘gevlochten heggen’ in wat nu België is.

Door heggen te vlechten kon het wild uit de akker en het vee in een weiland gehouden worden. Door een heg, liefst een met veel doornstruiken zoals meidoorn en sleedoorn, te vlechten wordt deze ondoordringbaar. Ook goed om ongenode gasten tegen te houden. Eeuwenlang werd het ambacht van heggenvlechters uitgevoerd door boeren en seizoenarbeiders. Tot ruim 100 jaar geleden toen het prikkeldraad zijn intrede deed. In het westen van Nederland is het vlechten van heggen nooit zo belangrijk geweest als in andere delen van het land. Hier had je immers sloten die het vee wel in de wei hielden.

Het heggenvlechten is weer terug van weggeweest. Het is dan wel een oud ambacht, maar wel een met een actuele boodschap. Want niet alleen zijn gevlochten heggen dicht en ondoordringbaar voor vee, ze bieden heel veel vogels, kleine zoogdieren en insecten een veilige plek. Veel vogels broeden in de heg en vinden in en langs de heg hun voedsel. Op de foto een kneutje met haar kuikens in een gevlochten meidoornheg. Goed voor de biodiversiteit heet dat nu. Door een heg te vlechten verjongt deze zich, goed dus voor de levensduur van een heg. We gaan alle voordelen van het vlechten van een heg hier niet opsommen op eentje na. Niet helemaal onbelangrijk maar veel mensen vinden een gevlochten heg prachtig. Het is alleen daarom al mooi en dankbaar werk.

Kom op zondag 19 november naar Historyland om er tussen 10 en 15 uur te kijken naar de beste Nederlandse heggenvlechters. Historyland krijgt die dag ook nog bezoek van Engelse, Belgische en een Franse heggenvlechter. Op informatieborden is te lezen wat de geheimen van het vlechten van een heg zijn, en de deelnemers vinden vast een moment om een praatje te maken. Vijf uur hebben ze de tijd om elk 7 meter hoge doornheg te vlechten. Kom dat zien.

Toegang via Historyland voor de normale toegangsprijs.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant