Afbeelding
Foto: Niels Braal

Smeren maar! Zonnebrandpalen in Voorne aan Zee in gebruik

Algemeen 1.777 keer gelezen

Voorne aan Zee - Het wordt de komende dagen heet met temperaturen rond de dertig graden. En precies op tijd is de eerste zonnebrandpaal in Voorne aan Zee donderdag in gebruik genomen als voortzetting van de pilot in Westvoorne. Op de 1e Slag te Rockanje hebben de wethouders Janneke Postma (zorg en welzijn) en Robert van der Kooi (recreatie en evenementen) deze mijlpaal gemarkeerd. 

Bij deze zonnebrandpaal kunnen zowel inwoners als bezoekers kosteloos gebruikmaken van zonnebrandcrème. In samenwerking met Zilveren Kruis heeft de gemeente in de regio onlangs zo’n 80 van deze palen geïnstalleerd op diverse locaties in Nederland.

Recreatiegebieden met zonnebrandpaal
Afgelopen weken zijn in de regio in totaal zeven zonnebrandpalen geplaatst rondom de stranden in Rockanje, Hellevoetsluis, het Oostvoornse Meer en het Brielse Meer. Bij aankomst op een van deze recreatiegebieden kunnen inwoners en bezoekers zich gelijk insmeren met een zonnecrème met beschermingsfactor 30. De paal geeft zelf aan wanneer het verstandig is om je in te smeren. Dit wordt gedaan op basis van hoe hoog de UV-index – het risico om te verbranden – op dat moment is. Wethouders Robert van der Kooi en Janneke Postma zijn blij met het plaatsen van de palen. “De zonnebrandpaal helpt voorbijgangers zich bewust te worden van het belang van smeren én biedt hulp hierbij.”

Bescherming tegen de zon
Op 25 juni heeft de gemeenteraad de motie ‘Bescherming tegen de zon in heel Voorne aan Zee’ aangenomen. Hierin werd gevraagd om het gebruik van de zonnebrandpalen na vorig jaar in Westvoorne uit te breiden. Goed smeren is belangrijk. Men staat vaak niet stil bij de blijvende schade die verbranding van de huid kan opleveren. Wie zich niet beschermt tegen de steeds feller wordende zon, loopt het risico om een van de meest voorkomende kankers te krijgen. 52 procent van alle kankergevallen is huidkanker. Het aantal diagnoses loopt de laatste jaren hard op. Inmiddels zijn er jaarlijks 77.000 nieuwe gevallen. Uit de kankeratlas van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) blijkt dat het aantal huidkankerdiagnoses in gemeente Voorne aan Zee wel 45% hoger ligt dan het Nederlandse gemiddelde. Bescherming met kleding of zonnebrandcrème zijn de beste manier om huidkanker te voorkomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant