Inmiddels staan de meeste stoelen en tafels weer waar ze horen.
Inmiddels staan de meeste stoelen en tafels weer waar ze horen. Foto: Wil van Balen

Flink huisgehouden op terras De Waag

Algemeen 4.917 keer gelezen

Hellevoetsluis - De schrik zit er goed in bij Koen Harsma van lunchroom De Waag. Voor de derde keer dit jaar heeft hij aangifte gedaan bij de politie omdat zijn terras wéér deels is gesloopt. En het seizoen is nog niet eens echt begonnen. 

“Zondagochtend om iets voor 9 uur kwam ik bij mijn zaak aan. Ik zag gelijk dat er een aantal tafels en stoelen miste. Toen ik ging tellen bleken er vijf tafels met bijbehorende stoelen weg te zijn.” De tafels en stoelen stonden op slot met een ketting, dat is verplicht. Het terrasmeubilair van de horecaondernemer aan de Oostzanddijk bleek echter in de nacht van zaterdag op zondag door een groep jongeren in de haven te zijn gegooid.

“Ik ben natuurlijk ontzettend boos. Ik heb zondag een bericht op social media geplaatst waarop ik heel veel reacties heb gekregen.” De brandweer, magneetvissers, verkeersregelaars 4P, duikers; ze boden allemaal aan om Harsma te helpen. Inmiddels zijn de meeste tafels en stoelen weer teruggevonden. De tafels zijn echter erg beschadigd. Ook op het achterterras bleek het een en ander gesloopt.

Koen: “Het gaat hier om een grote groep van zo’n twaalf man tussen de 17 en 20 jaar die elkaar niet per se kennen. Een aantal flink bezopen mensen was al bezig met rad te draaien in de Vesting en is toen om 3.15 uur bij mij op het terras terechtgekomen om dat vervolgens te gaan slopen. Blijkbaar ging dat nieuws snel rond, want daarna zijn er nog meer mensen op afgekomen die mee gingen doen.”

Er was op dat moment wel beveiliging in de Vesting maar die staan voor de deur van de horecazaken waar ze worden betaald. En politie of handhaving is er niet of nauwelijks zegt de horecaondernemer. “Niet omdat ze niet willen, maar er is geen personeel. Het is gewoon wachten tot het weer misgaat. Als het niet bij mij is dan is het wel bij een van de andere ondernemers.”

In de Vesting hangen op verschillende punten beveiligingscamera’s. De daders van het voorval van afgelopen weekend staan op beeld. “Helaas moet nog wel blijken of er iets met deze beelden kan worden gedaan, dat is helaas niet altijd het geval” vervolgt Koen. Twee jongens hebben zich inmiddels zelf gemeld bij Harsma en daar gaat hij mee in gesprek.

Tot slot merkt Koen op: “Enige tijd geleden stond er een artikel in het AD waar in de gemeente Voorne aan Zee aangaf dat na intensief onderzoek geconcludeerd kon worden dat er weinig overlast in de Vesting zou zijn. Dit is mijn derde aangifte dit jaar. Er is wel degelijk sprake van structureel overlast. Je kunt zeggen ‘waarom haal je je terras dan niet binnen’, maar ik vind dat je in een veilige omgeving moet kunnen ondernemen. En dus ook je terras buiten, op slot, moet kunnen laten staan. Op deze manier wordt de Vesting echt niet aantrekkelijker voor het uitgaand publiek en zeker ook niet veiliger!”

Uit de krant