Wethouder Van der Kooi (tweede van rechts): “Het ziet er nu even minder mooi uit; energielasten en inflatie raken ook de gemeente. We zetten alle zeilen bij om financieel op orde te komen.”
Wethouder Van der Kooi (tweede van rechts): “Het ziet er nu even minder mooi uit; energielasten en inflatie raken ook de gemeente. We zetten alle zeilen bij om financieel op orde te komen.” Foto: Wil van Balen

Tekort op begroting geen 10 maar 5,5 miljoen

Algemeen 806 keer gelezen

Voorne aan Zee - De begroting voor dit jaar laat ‘nog maar’ een tekort zien van 5,5 miljoen en dat zou ook nog verder kunnen afnemen volgens het college. Dat bleek tijdens de raadsvergadering van dinsdag 16 mei. Wethouder van financiën Robert van der Kooi: “Dat is minder negatief dan begin januari, maar het blijft alle hens aan dek om dit najaar een sluitende meerjarenbegroting voor 2024 en verder te kunnen presenteren.”

De begroting voor 2023 voldoet nog niet aan de wettelijke plicht om een structureel sluitende begroting vast te kunnen stellen, maar moet er vooral voor zorgen dat bestaand beleid verder kan worden uitgevoerd. Na de fusie op 1 januari 2023 zijn de budgetten van de voormalige gemeenten samengevoegd. Het tekort op de begroting bij aanvang van de fusiegemeente was voorzien. 

Begin dit jaar is direct begonnen met de herijking van de financiën. Van der Kooi benadrukt dat dit proces gebruikelijk is voor een fusiegemeente: “De budgetten van de voormalige gemeenten worden samengevoegd. Dat levert in sommige gevallen financiële voordelen op. De eerste fase van de herijking heeft er al voor gezorgd dat het tekort, waar eerder over gesproken werd, veel kleiner is dan gedacht. De komende maanden gaan we verder met de herijking van de budgetten; we verwachten dat het tekort voor dit jaar nog verder zal slinken. Waar we precies op uit gaan komen is nu nog moeilijk te voorspellen.”

Motie
Een aantal partijen zet vraagtekens bij dit positieve bericht. Bert van Ravenhorst (GroenLinks/PvdA) vroeg zich af hoe het kan dat de zaken ineens anders liggen. “Eerst was er een tekort van 10 miljoen euro, toen werd dat ineens 5,5 miljoen. Hoe kan dit binnen een paar weken tijd? Er is aangegeven dat een aantal zaken dit jaar niet uitgevoerd kan worden waardoor er zelfs een overschot op de jaarrekening zou kunnen ontstaan. Is dit college wel in control?” Erik Mulder D66: Je kunt dit jaar niet zonder enig kader de boel de boel laten. En als er een plusje in de cijfers ontstaat door zaken door te schuiven dan is het geen plusje.” Door D66, CDA, ONS Brielle, Vrij Voorne en GL/PvdA werd de motie Begroting 2023 ingediend. De partijen vroegen hierin het college ervoor te zorgen dat er dit jaar geen tekort op de jaarrekening ontstaat en voor het zomerreces inzicht te geven in de ontwikkeling van de budgetten om sturing door raad en college mogelijk te maken voor 2023. Deze motie werd verworpen.

Het coalitieakkoord wordt op dit moment vertaald naar een collegeprogramma. Om een sluitende meerjarenbegroting voor 2024 en verder op te kunnen stellen, zal het college een herstelplan maken. Het collegeprogramma vormt samen met het herstelplan de basis voor de meerjarenbegroting.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

!

Uit de krant