Zeer strenge vorst, mogelijk officiële koudegolf

Actueel 46 keer gelezen

Afgelopen nacht heeft het zeer streng gevroren met temperaturen tot onder -15 graden boven een sneeuwdek. Komende nacht wordt het nog kouder verwacht Meteo Consult. In ieder geval tot en met het weekeinde blijft het stevig vriezen. We zijn daarbij mogelijk op weg naar een officiële koudegolf.

De voorbije nacht heeft het in het Gelderse Herwijnen als eerste zeer streng gevroren met temperaturen beneden de -15 graden. Ook aanstaande nacht staat op veel plaatsen strenge tot zeer strenge vorst op het programma. Op de koudste plekken wordt het -17 graden. Het zeer koude weer, met ook in de middag temperaturen onder het vriespunt, resulteert mogelijk in een officiële koudegolf.

Daarvoor dient het in landelijk hoofdstation De Bilt tenminste 5 dagen op rij te blijven vriezen met daarbij op in ieder geval 3 dagen minimumtemperaturen onder -10 graden. De voorbije maandag bleef de temperatuur in De Bilt voor het eerst ook overdag onder nul. Vrijdag zou de vijfde van de periode zijn. Als ook in de nacht naar vrijdag toe in De Bilt de temperatuur onder -10 graden komt, kunnen we spreken van een officiële koudegolf - net als vorig jaar toen we in februari een koudegolf beleefden. De laatste koudegolf daarvoor stamt uit 1997 toen begin januari ook een Elfstedentocht werd verreden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant