De molenaars van Hellevoet.
De molenaars van Hellevoet.

Kerstster in molen De Hoop

Actueel 115 keer gelezen

Vanaf 15 december hangt de kerstster weer in de bovenste wiek van molen de Hoop in de Vesting. De molen draait niet meer tot 12 januari 2013. De molen heeft kerstvakantie en dat mag ook wel want dit jaar heeft de molen 354030 omwentelingen gemaakt.

Een record dat zeker vanaf 1957 niet meer is gehaald. 1957 was het laatste jaar dat de laatste vakmolenaar dhr. van der Wilt met de molen heeft gedraaid. De gemeente heeft de molen overgenomen en vanaf die tijd hebben er gediplomeerd vrijwilligers op gedraaid. Dat was meestal één maal per week. De provincie Zuid Holland heeft een verzegelde teller geplaatst voor de draaipremie.

Opleiding
De afgelopen jaren zijn er 6 vrijwillig molenaars opgeleid en die hebben hun diploma gehaald waardoor er meer met de molen gedraaid kan worden. Ook dit jaar is er weer een opleiding van start gegaan en lessen er nu weer 6 leerlingen. De molen heeft dit jaar 5048 bezoekers ontvangen uit diverse landen. Een nog nooit behaald aantal. Door de inzet van de molenaarsploeg was dit allemaal mogelijk.

Rusttijd
In deze rusttijd van de molen gaan de molenaars en leerlingen op 29 december onderhoud plegen aan het gehele kruiwerk van de molen. Het kruiwerk is het mechanisme waarmee de kap van de molen op de wind kan worden gedraaid. Dat noemen we kruien. Het kruiwerk bestaat uit een groot houten rollager met 42 iepen houten rollen onder de kap. Al deze rollen worden één voor één verwijderd, schoongemaakt, assen gesmeerd en weer terug geplaatst. Versleten rollen worden vervangen. Daarnaast moet ook de overring gesmeerd worden. Deze grote houten ring zorgt ervoor dat de kap niet van de molenromp afschiet. Ook wordt het gaande werk, alle houten tandwielen, met bijenwas gesmeerd.

Al met al een behoorlijk koud karwei, (in de kap tocht het gigantisch) waarmee de molenaars en leerlingen deze dag bezig zijn. 12 januari wordt de ster uit de molen gehaald en kan er weer worden gedraaid. Bezoekers zijn weer welkom. De molenaars kunnen u alles vertellen over de molen, molens in Nederland en de opleiding van het Gilde Vrijwillig Molenaar. De molen is bijna het gehele jaar elke zaterdag- en zondagmiddag open en ook heel vaak op woensdag. Als de blauwe wimpel buiten uithangt, bent u binnen hartelijk welkom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant