Afbeelding

‘Surprising Europe’ in Hellevoetsluis.

Actueel 114 keer gelezen

Op zondag 23 december draait in de bibliotheek van Hellevoetsluis de film SURPRISING EUROPE (verrassend Europa). Het is een initiatief van de Amnestywerkgroep Hellevoetsluis en de Bibliotheek, die hiermee aandacht willen schenken aan de situatie illegale vluchtelingen in Nederland.

De film start om 14.00 uur, duurt 70 minuten en is in het Nederlands ondertiteld. Toegang is gratis Waarom deze film gemaakt is. In 2003 verruilt fotojournalist Ssuuna Golooba Oeganda voor het vermeende paradijs Nederland. Al snel komt hij erachter dat het geld ook hier niet op straat ligt. Een ontroerende documentaire over een teleurgestelde immigrant, die zijn landgenoten met een film het ware gezicht van Europa wil laten zien. Ssuuna Golooba doet waar veel Afrikanen van dromen. Hij verlaat zijn huis, zijn baan, zijn dochtertje, zijn familie en vrienden en vertrekt naar Europa. Maar eenmaal in Nederland aangekomen wacht hem geen warm welkom of bergen met geld.

Hij vindt hier een overlevingsjungle waarin hij nauwelijks het hoofd boven water kan houden. Het liefst keert Golooba terug, maar geldtekort – en gezichtsverlies – houden hem tegen. Als in 2005 elf illegalen omkomen tijdens de Schipholbrand, is de maat vol. Ssuuna wil Afrikanen informeren hoe het er echt aan toe gaat in Europa. Met een Nederlandse filmmaker maakt hij een film, die in heel Afrika vertoond moet worden. Voor de eerste vertoning van de film, gaat hij terug naar Oeganda. Hij staat voor de keuze: blijven of terugkeren. Zijn dochter wil dat hij blijft, maar zijn moeder heeft meer geld nodig en ziet hem liever teruggaan naar Nederland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant