Afbeelding

Kerstactie Red een Legkip

Actueel 153 keer gelezen

Hellevoetsluis - Twee opvangen van Red een Legkip in Naarden (Vogelhospitaal, adres: Burg. J. Visserlaan 1) en Twijzelerheide (adres: Ikewei 4) en een adoptant in Hellevoetsluis (adres: Dorpsstraat 43A) houden op zaterdag 22 december van 12.00 tot 16.00 uur, onder het motto ‘Deze kerst geen kip op je bord, maar een kip in de tuin!’ een open dag.

Red een Legkip nodigt iedereen uit om daar in gezellige kerstsfeer vreedzaam tussen de geredde legkippen een glaasje warme glühwein of chocomel te komen drinken en om de lekkere kipstukjes van de vegetarische slager te proeven als alternatief voor de kip of kalkoen op het kerstmenu. De gasten krijgen daarbij de kans om op een bijzondere manier kennis te maken met deze van de slacht geredde legkippen die ter adoptie in de opvangen verblijven. Zij kunnen hierdoor ervaren wat een leuke en intelligente dieren kippen zijn. Kippen zijn in de dierenindustrie de meest mishandelde dieren. Red een Legkip is zich ervan bewust dat de door haar geredde kippen uiteindelijk geluksvogels zijn en druppels op de gloeiende plaat. Desondanks betekent dat ieder gered kippenleven er één is!

De kippen die Red een Legkip van de slacht redt zijn pas rond de 17 maanden oud wanneer ze door de huidige industrie economisch zijn afgeschreven en als bijna waardeloos afval richting slachthuis getransporteerd worden. Door het ruwe vangen en transport lopen veel kippen breuken op waardoor ze ook nog eens intens lijden voordat ze op gruwelijke wijze geslacht worden. En dan te bedenken dat deze kippen wel minimaal 10 jaar oud zouden kunnen worden... Als de kippen door Red een Legkip gered worden zijn ze vaak angstig, gedeeltelijk kaal en rafelig en zijn hun kammen en lellen zichtbaar bleek door het gebrek aan zonlicht. Maar zodra deze kippen eindelijk de ruimte krijgen en kunnen scharrelen in zand of gras stoppen ze met het pikgedrag waardoor ze kaal werden.

Door het redden van deze dieren zien adoptanten van dichtbij wat vrijheid, ruimte, daglicht en aandacht doen met een kip. Het laat de consument van dichtbij de gevolgen zien van de omstandigheden waaronder de miljoenen legkippen moeten leven in de industrie. Het is iedere keer weer prachtig om te zien hoe de geredde kippen eindelijk hun natuurlijke gedrag gaan vertonen en van bange dieren langzaam veranderen in spontane, tamme en karaktervolle huisdieren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant