Afbeelding

Fusiebesluit uitgesteld

Actueel 105 keer gelezen

Dinsdagavond zou de gemeenteraad van Bernisse een besluit nemen over wel of niet fuseren met Spijkenisse. Dat besluit is inmiddels uitgesteld naar volgende week.

Afgelopen zaterdag overhandigde de initiatiefnemer van de petitie ‘Fuseren Ja, Spijkenisse Nee’, Henk van der Linden, de handtekeningen die tot vrijdag binnen waren gekomen aan burgemeester Bouvy-Koene. Vrijdag aan het eind van de dag stond de teller op 3114 handtekeningen tegen de voorgenomen fusie. Het was de bedoeling om alle handtekeningen tijdens de raadsvergadering te overhandigen, maar uiteindelijk is besloten om het eerder te doen. De gemeenteraadsfracties vergaderen immers vaak nog vlak voor een raadsvergadering en moeten dan wel weten hoe de inwoners staan tegenover een eventuele fusie. De nagekomen handtekeningen worden op een laster moment overhandigd. De Bernisser Hoofden erkennen dat niet iedereen die getekend heeft woonachtig is in Bernisse en dus niet meegerekend mag worden, maar dan nog zijn er nog altijd een groot aantal tegenstanders, zo stellen zij.

Politie-inzet
De Bernisser Hoofden waren van plan om met tractoren en een zangkoor naar Abbenbroek te gaan, maar dat werd niet toegestaan. Het gebied rond het gemeentehuis was zaterdag afgezet met dranghekken. De organisatie had zelf een tiental verkeersregelaars geregeld en er waren een aantal politieagenten aanwezig. Politie-inzet was volgens de initiatiefnemers niet noodzakelijk omdat de 150 mensen die zij verwachtten hen alleen moreel zouden ondersteunen, maar de burgemeester besloot om in het kader van de veiligheid toch tot inzet van politie. De aanwezigheid van de vier ME-busjes in het gebied berustte op toevalligheid. Zij waren bezig met een oefening.

Naar provincie
Mocht de meerderheid van de gemeenteraad volgende week instemmen met de fusie, dan laten de Bernisser Hoofden de petitie doorlopen tot begin januari en bieden hem dan aan aan de provincie Zuid-Holland. De provincie moet immers de fusie ook goedkeuren en kijkt daarbij o.a. naar het draagvlak. Commissaris van de Koningin Jan Fransen heeft de gemeenteraad van Bernisse al te kennen gegeven, dat hij er niet over gaat en dat het een beslissing is van Gedeputeerde Staten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant