Afbeelding

Leeratelier zorgt voor betere aansluiting voor mbo-studenten

Algemeen 598 keer gelezen

Albeda wil samen met instellingen uit het werkveld de stages van hun mbo-studenten nog beter laten aansluiten op de praktijk. Daarvoor organiseert Albeda wekelijks een interactief leeratelier voor stagiaires uit dezelfde beroepsgroep, waarin professionals hun ervaring uit de praktijk delen met stagestudenten. Woensdagochtend 22 maart verzorgde Onderwijsgroep EduMare hun eerste leeratelier; het werd een leesatelier.

EduMare-leesspecialist Marja Groenendijk en leerkracht op OBS Branding in Brielle Zefanja Tiemann vertelden bij dit leeratelier over voorlezen en leesonderwijs. Dat deden ze voor een belangstellende groep van 23 mbo-studenten van de Albeda-locatie aan de Thorbeckelaan in Spijkenisse. Deze studenten volgen de richting Pedagogisch Werk of de richting Dienstverlening en Welzijn. Al deze mbo-studenten lopen momenteel stage op scholen van EduMare.

Het doel van deze sessie was duidelijk: het meegeven van kennis en kunde over hun ondersteunende taken bij het leesonderwijs. Deze stagestudenten draaien immers al volop mee in de praktijk.

Kinderen zélf verantwoordelijk maken
Marja Groenendijk, die ook lesgeeft aan leerkrachten van EduMare op de VPR Academie, vertelde onder andere hoe je kinderen zélf verantwoordelijk kunt maken voor hun eigen leesproces. Met bijvoorbeeld een voor kinderen zeer heldere stoplichtmethode, die helpt bij het automatiseren van letters. Ze liet ook zien hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan herhaald voorlezen en dit leuk leuk en spannend te maken.

‘Bijvoorbeeld door het voorlezen nóg een keer te doen, maar dan met een luide of juist een zachte stem’, vertelt Groenendijk. ‘We besteedden ook extra aandacht aan voorlezen met het gebruik van theaterboeken. Onze leerlingen zijn daar altijd heel enthousiast over. In tweetallen konden studenten tijdens het leeratelier daarmee oefenen.’

Leerzaam, duidelijk en gezellig
Uit een evaluatie onder de 23 studenten bleek dat ze de bijeenkomst van het leeratelier als leerzaam, duidelijk en gezellig ervaarden. Lachend vertellen Tiemann en Groenendijk dat ze één tip meekregen: ‘Dat we wel érg veel praatten.’ Eén keer per maand worden de verschillende leerateliers van Albeda ingevuld met een gastles van één van de stageorganisaties. Dit draagt bij aan de ontwikkeling, persoonlijkheid en het arbeidsethos van de studenten. Albeda en EduMare werken regelmatig samen verder aan de wens uit het rapport van de Staat van Onderwijs 2022: alle neuzen dezelfde kant op binnen het onderwijs met een verdere professionalisering van leerkrachten én leerkrachten in opleiding.

15 studenten lopen stage
Op dit moment lopen maar liefst 15 studenten van Albeda stage op verschillende scholen van EduMare. Zij doen zo werkervaring op die van onschatbare waarde kan zijn voor hun latere loopbaan. En niet onbelangrijk: ze ondersteunen leerkrachten bij de lessen, bijvoorbeeld in het leesonderwijs. Meer over de samenwerking tussen EduMare en Albeda lees je via deze link: https://edumarevpr.nl/samenwerkingalbedazorgcollegespijkenisse/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant