Afbeelding

Hengelsportvereniging Het Voornse Kanaal heeft oog voor de omgeving

Algemeen 1.558 keer gelezen

Hengelsportverenging Het Voornse Kanaal is de grootste vereniging van Voorne aan Zee. Maar liefst 3.900 leden telt de vereniging. 

Voorzitter Manuel aan de Wiel: “Wist je dat Hellevoetsluis de hengelsporthoofdstad van Nederland is? Wij zitten hier in een prachtige omgeving met mooi viswater, dus veel mensen weten onze vereniging te vinden. Wij doen ieder jaar mee met de landelijke opschoondag, want wij staan op het standpunt dat onze sportvissers ook de plicht hebben om te zorgen voor een opgeruimde omgeving .”

Manuel zocht voor de actie van 2023 contact met Olaf de magneetvisser. Samen smeedden zij het plan om dit jaar de vestinggracht met omgeving op te ruimen. Opruimers Hellevoet, wekelijks actief in en om Hellevoetsluis, sloot zich vanzelfsprekend aan bij de activiteiten. ‘Wat pak jij op?’, was dit jaar het motto van de landelijke opschoondag. “Sportvissers wordt al snel verweten dat zij rommel achterlaten en herrie maken,” legt Manuel uit, “maar wij doen echt ons best om de omgeving zo schoon mogelijk achter te laten. We spreken onze leden er vanzelfsprekend op aan en stimuleren hen een vuilniszak mee te nemen als ze gaan vissen. In de omgeving rondom het uitgaansgebied van Hellevoetsluis waar we vandaag gaan opruimen is veel afval afkomstig van de stappers die op weg gaan naar huis, merken we regelmatig. Voor je het weet, krijgt een sportvisser dan de schuld.”

Olaf van Rutten is enthousiast om vandaag te helpen opruimen. “Normaal is de vestinggracht verboden gebied voor magneetvissers, maar voor vandaag hebben we een ontheffing gekregen. Ik ben heel benieuwd wat we vandaag allemaal gaan vinden. Ik heb drie aanhangers klaarstaan.” Magneetvissers uit heel Nederland hadden gehoor gegeven aan de oproep van Olaf om te komen helpen de omgeving van de vestinggracht op te ruimen. “Er is door de gemeente een vergunning afgegeven dat er deze dag wél gevist mag worden met magneten, maar dit brengt natuurlijk wel verantwoordelijkheid met zich mee,” houdt Olaf de vrijwilligers voor in zijn korte toespraak. “Ga netjes met deze monumentale delen om, dit is belangrijke geschiedenis van onze oude vestingstad. Breng geen schade aan, ruim je rommel op en laat elke plaats netjes en schoon achter. Het hele idee van deze dag is dat we het milieu een handje helpen en zoveel mogelijk afval afvoeren.”

Voorzitter Manuel vindt het een plicht van sportvissers om de visplekken schoon achter te laten. “We zijn drie jaar geleden als bestuur behoorlijk verjongd en we willen niet alleen nieuwe activiteiten op poten zetten, maar onze leden steeds meer bewust maken van zorg voor het milieu.” Vrijwilligers van Opruimers Hellevoet ontdeden de waterkanten van zwerfafval en de magneetvissers schoonden het water op. Uiteindelijk was de vangst iets minder groot dan verwacht. Maar, ook met enkele karren afval is het milieu zeker geholpen!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant