Afgelopen dinsdag stond de truck voor de deur van scholengemeenschap Helinium geparkeerd.
Afgelopen dinsdag stond de truck voor de deur van scholengemeenschap Helinium geparkeerd. Foto: Petra Vangerven

Meedenken over energie van de toekomst

Algemeen 928 keer gelezen

Hellevoetsluis - De faculteit Science en Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen gebruikt  de ‘Jouw Energie Voor Morgen Truck’  om jongeren uit te dagen om mee te denken over de energie van de toekomst.  

Heidi Hoogvliet van de stichting ‘Milieu dichterbij’ had al van de truck gehoord, die door heel Nederland toert. “Vorige week heb ik ook al les gegeven aan deze groep leerlingen. Ze werken aan een project over energie en over energie besparen. Ik dacht toen, het zou leuk zijn als deze truck ook naar het Helinium zou komen. De lessen, die in deze truck gegeven worden sluiten mooi aan bij dit project.”

In de truck luisterde klas H1a geboeid naar gastdocent Theo Jurriens. Vooral het verhaal over de stijging van de zeespiegel maakte duidelijk indruk. Hij hield de klas een toekomstbeeld voor. ”Als docent aan de rijksuniversiteit Groningen ken ik natuurlijk veel klimaatwetenschappers. Er zijn wetenschappers, die beweren dat de zeespiegel 1 meter gaat stijgen, dan is mijn geboorteplaats Meppel ineens Meppel aan zee en is Voorne aan Zee ondertussen Voorne onder zee”, grapte hij. “Maar er zijn ook klimaatwetenschappers, die beweren dat de zeespiegel zelfs met 7 meter gaat stijgen. Tja, dan blijft er van Nederland niet veel meer over. We zullen om dat te voorkomen, toch anders met energie moeten omgaan.” Als voorbeeld van nieuwe energie heeft docent Jurriens, Piezo’s meegenomen. Een klein schijfje met energie. De leerlingen gaan met deze Piezo’s aan de slag. Ze solderen een lampje vast en zien zo met eigen ogen hoe zo’n klein plaatje toch genoeg energie kan opwekken om een lampje te laten branden.

Theo Jurriens reist heel Nederland af met de grote truck om voorlichting te geven aan jonge scholieren. “Ik ben van oorsprong sterrenkundige en ben docent aan de Universiteit Groningen. De universiteit vond het een goed idee om jongeren in het hele land enthousiast te maken om iets met techniek te gaan doen. En dat niet alleen, het thema energie is op dit moment natuurlijk verschrikkelijk actueel. Het is goed om de energiegebruikers van de toekomst goed te informeren.”

Fiona en Isabelle uit H1a waren in ieder geval heel erg enthousiast over de les. Isabella :” Solderen vind ik sowieso hartstikke leuk om te doen. Dat doe ik ook ieder jaar bij scouting. Ik maak me wel zorgen hoor om de energie van de toekomst. Energie wordt steeds duurder en ik woon in een gezin van 5, dus we verbruiken best veel energie.” Fiona sloot daarbij aan. “Het was echt super interessant. Je leert echt heel veel van dit project. Het is ook handig voor later in het leven, als je goed energie kunt besparen. Over dat verhaal over de zeespiegel maak ik me best wel zorgen hoor. Ik hoop dan ook maar, dat we dat met zijn allen nog kunnen voorkomen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant