Monika van Beek - Borawitz voorzitter Rotaryclub Voorne aan Zee. Foto: Wil van Balen
Monika van Beek - Borawitz voorzitter Rotaryclub Voorne aan Zee. Foto: Wil van Balen Foto: Wil van Balen

‘Zet ervaringen en kwaliteiten in voor maatschappelijke doelen’

Algemeen 878 keer gelezen

“Rotary Voorne aan Zee heeft afgelopen zomer Hellevoetsluis Maritiem georganiseerd om geld in te zamelen voor de KNRM. Wat wel jammer is dat het niet bij veel mensen bekend is dat wij dit als Rotary hebben georganiseerd” vertelt voorzitter Rotary Voorne aan Zee Monika van Beek-Borawitz (65). 

Ook dit jaar gaat deze club weer Hellevoetsluis Maritiem organiseren. De eerste editie afgelopen zomer was geslaagd te noemen. Niet alleen voor het publiek; ook de deelnemers aan de roeiregatta en drakenbotenrace waren enthousiast. Rotary Voorne aan Zee bestaat uit veertien leden die keihard hebben gewerkt om dit project succesvol te maken en dat is gelukt. “Soms werken we tijdens projecten, als we extra handjes kunnen gebruiken, ook wel samen met andere clubs. Zoals met de Agora Club Voorne Putten die nu al heeft toegezegd met de komende editie van Hellevoetsluis Maritiem te willen helpen. Ook zal een aantal leden van Rotary Hellevoetsluis, op eigen titel, een bijdrage leveren.”

Rotaryclub Nederland bestaat dit jaar 100 jaar, dat wordt op 28 januari gevierd. Rotary Voorne aan Zee (ontstaan uit Rotary Bernisse) bestaat inmiddels al 40 jaar. “De Rotary heeft helaas nog steeds het imago van een ‘mannenclub’. Maar dat is het al lang niet meer” zegt Monika daarover. “Omdat we met een redelijke kleine groep zijn hopen we binnenkort meer leden bij onze club te mogen verwelkomen. Als je belangstelling hebt dan kun je altijd langskomen om sfeer te proeven.”

Hoe is Monika zelf bij de Rotary terechtgekomen? “Na mijn scheiding ben ik een deeltijdstudie begonnen want ik werd kostwinner voor mijn gezin met twee pubers.” Na een aantal jaar besloot ze weer te gaan studeren en behaalde haar master Duitse taal en letterkunde zodoende geeft ze les aan de bovenbouw als docent Duits op het Jacob van Liesveldt. “Ik ben zelf in ’98 begonnen bij Rotary Hellevoetsluis. Destijds zat ik ook in de gemeenteraad voor IBH (red: nu IBV), raadslid Francien Biesheuvel vroeg mij om bij de Rotary te komen. Bij mijn eerste kennismaking met de Rotary was ik direct gecharmeerd van het feit dat er zoveel verschillende mensen met interessante beroepen bij de club zaten. Je krijgt andere input, gespreksonderwerpen en perspectieven; heel boeiend. Door gebruik te maken van alle ervaringen en kwaliteiten kunnen we als club mooie dingen realiseren gericht op maatschappelijke doelen. Later heb ik me aangesloten bij Rotary Voorne aan Zee (red: opgericht als Bernisse). We zijn in eerste plaats een serviceclub; dus je maakt je dienstbaar aan de maatschappij. Maar fellowship is ook heel belangrijk. Zelf heb ik nog steeds een goede band met mensen van mijn ‘eerste’ Rotaryclub en heb er zelfs vriendschappen aan over gehouden. Ook mijn huidige echtgenoot heb ik bij de Rotaryclub ontmoet.”

Wat doet de Rotary Voorne aan Zee zoal? Enkele voorbeelden zijn: een voorleesproject op basisschool De Wateringe. De Kinderspelen, voorheen bij het Droogdok, en sinds 2022 in een nieuw jasje gestoken in samenwerking met Historyland. Een autopuzzelrit ten behoeve van stichting Hulphond.

Wat kost een lidmaatschap? “Als lid betaal je €50 per kwartaal. Maaltijd, drankje en koffie die we gebruiken tijdens de clubavonden betaal je zelf. Iedereen heeft het tegenwoordig erg druk, werkenden én gepensioneerden, daarom komen wij om de week in de oneven weken samen Ook behoort projectlidmaatschap tot de mogelijkheden waarbij je je inzet (als sponsor) tijdens een bepaald project zoals Hellevoetsluis Maritiem. Partnerlidmaatschap kan ook; echtparen zijn van harte welkom. Daarnaast organiseren we enkele keren per jaar een avond met onze partners. We kunnen denkers en doeners gebruiken. En we kunnen zeker iemand voor de PR om onze club wat beter onder de aandacht te brengen. Je moet minimaal drie uur per week tijd hebben om te besteden aan een project naast de wekelijkse clubavonden. Nieuwe leden kunnen zich eerst oriënteren. Ben je nieuwsgierig meld je dan via de website www.rcvoorneaanzee.nl of spreek gewoon eens een van de leden aan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant