Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Een nieuw ontwerp voor gemeentewapen Voorne aan Zee?

Algemeen 1.686 keer gelezen

Voorne aan Zee - Op de nieuwjaarsreceptie op 17 januari was het commentaar op het nieuwe wapen al zachtjes te horen. Maar een dag later, toen het ontwerp op de gepubliceerde foto’s voor een ieder van dichtbij was te zien, kwamen de tongen op social media pas echt goed los. 

Duidelijk is intussen wel dat het ontwerp van de Capirussa door werkelijk niemand gewaardeerd wordt. ‘Wat een aanfluiting’, ‘afschuwelijk’, ‘wat een gedrocht’, ‘wie verzint zoiets’, ‘we staan voor aap’ en ‘is dit een 1-april grap?’ zijn slechts enkele van de vele reacties. Inmiddels is al wel door velen geopperd om alsnog een nieuw ontwerp te laten maken. Het is nog niet duidelijk of dit wel mogelijk is.

Velen vragen zich dan ook af hoe de procedure is gegaan en wie het ontwerp heeft goedgekeurd. Dit is als volgt gegaan: op 10 oktober 2022 heeft de omschrijving van het nieuwe gemeentewapen van Voorne aan Zee, het schild, de wapenspreuk, de kroon en schildhouder Capirussa, op de agenda gestaan van de fusiecommissie. 

Koninklijk besluit
De fusiecommissie heeft deze beschrijving van het gemeentewapen voor kennisgeving aangenomen. De Hoge Raad van Adel heeft vervolgens een impressietekening gemaakt, die door het Streekarchief Voorne-Putten is beoordeeld op historische juistheid. De burgemeesters van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne hebben uit naam van de nog te vormen gemeente Voorne aan Zee het wapen aangevraagd bij de Koning op basis van de omschrijving die heeft voorgelegen bij de fusiecommissie. De Koning heeft het wapen verleend bij Koninklijk Besluit. Pas daarna heeft de tekenaar van de Hoge Raad van Adel een definitieve tekening gemaakt aan de hand van de omschrijving uit het Koninklijk Besluit. Deze tekening is in kleur afgebeeld op het wapendiploma welke op 17 januari 2023 overhandigd is door een delegatie van de Hoge Raad van Adel aan burgemeester Rehwinkel.

Het is de standaardprocedure dat de officiële tekening van het gemeentewapen wordt gemaakt na het Koninklijk Besluit. Deze tekening wordt niet meer voorgelegd aan de gemeente. Deze procedure wordt door de Hoge Raad van Adel ook bij andere gemeenten gehanteerd. Kortom, enkel de Hoge Raad van Adel is verantwoordelijk voor hoe het wapen uiteindelijk is geworden. 

Vrouwelijk zeemonster
Capirussa blijkt een vrouwelijk zeemonster te zijn dat als schilddrager voor het wapen wordt gebruikt. Capirussa zou volgens het streekarchief Voorne-Putten 500 jaar geleden voor de kust van Voorne zijn gezien. In de loop der jaren werd het fabeldier op verschillende manieren afgebeeld. Maar altijd wel met de staart van een leeuw, paardenhoeven, hondenoren en het gezicht van een mens. En ze is de enige in haar soort. Bijna 2000 basisschoolleerlingen op Voorne ontwerpen daarom voor een leerzaam project een tweede zeemonster om Capirussa gezelschap te houden. Diverse basisscholen op Voorne hebben zich opgegeven voor het lesprogramma van het streekarchief.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant