Soms kun je als ouder wel een helpende hand gebruiken.
Soms kun je als ouder wel een helpende hand gebruiken. Foto: Wil van Balen

Als steunouder met iets kleins veel betekenen

Algemeen 534 keer gelezen

Hellevoetsluis – Steunouders zijn volwassen vrijwilligers met een groot hart voor kinderen en hun ouders. Mensen met ruimte in huis, leven en hart. Eén of twee dagdelen per week bieden ze een gastvrij thuis aan een kind. Zo geven ze gezinnen een steuntje in de rug.

Wendy Koelink is steunouder coördinator. “Steunouder Nederland is opgericht door Maria Wassink. Als kind kwam ze vaak bij haar buurvrouw; Tante Teuntje. Maria kwam uit een groot gezin en had een zus met een beperking waardoor haar moeder aandacht moest verdelen. Bij die buurvrouw kon Maria even op adem komen. Ze dronken een kopje thee en speelden een spelletje. Vanuit dat idee is steunouder ontstaan. Steunouders bieden kinderen één à twee dagdelen per week een gastvrij huis. Dat kan in het weekend zijn of doordeweeks, maar net wanneer er tijd en ruimte is. Zo geven ze een steuntje in de rug aan ouders, die wel wat extra hulp kunnen gebruiken. Ze nemen een kind mee op pad in hun dagelijks leven. Wendy :“Ik denk weleens dat iedere ouder dit op een bepaald moment in het leven zou kunnen gebruiken. Je loopt soms tegen dingen aan in de opvoeding, of onvoorziene omstandigheden in het leven. Het is goed om elkaar meer te steunen daarin, als ouders onderling. Eén van de uitgangspunten van steunouder is dan ook : ‘It takes a village to raise a child’ (Er is een heel dorp nodig om één kind op te voeden-red).

Steunouders gezocht
Kinderen grootbrengen is een hele klus. Soms kun je als ouder wel een helpende hand gebruiken. Er is op het moment veel vraag naar steunouders. We zijn daarom in november weer begonnen met het werven van steunouders in Voorne aan Zee (Naast Hellevoetsluis ook in Brielle en Westvoorne). De vragen kunnen heel divers zijn. Het kan om mensen gaan met een beperkt netwerk. Of het gaat om een gezin waarbij het ene kind erg veel aandacht nodig heeft, waardoor het andere kind wat ondergesneeuwd raakt. Ouders kunnen in zo’n situatie wat steun goed gebruiken. Dan is het fijn als je geholpen wordt met een vertrouwd adres waar je kind terecht kan. Ik kom ook wel tegen dat mensen niet in hun eigen netwerk om hulp durven vragen. Vaak hebben ze wel een netwerk maar vinden ze het lastig om daar gebruik van te maken. Ook daar kijken we samen naar.

Ik hoop echt dat mensen zich gaan melden, zowel toekomstig steunouders als vraaggezinnen. Ik denk dat het heel mooi is om iets kleins voor een ander te betekenen. Je kunt zo een wereld van verschil maken voor een ander. Niet alleen dat, het verrijkt ook je eigen leven.”

Heb jij tijd en ruimte om een gezin een hart onder de riem te steken ? Meld je dan aan als vrijwillige steunouder bij Wendy Koelink viawww.steunouder.nl/voorneaanzee.

Uit de krant