De presentatie door RHDHV riep de nodige kritische vragen op bij raadsleden. Dit ging met name over de werkwijze en te eenzijdige samenstelling van de klankbordgroepen.
De presentatie door RHDHV riep de nodige kritische vragen op bij raadsleden. Dit ging met name over de werkwijze en te eenzijdige samenstelling van de klankbordgroepen. Foto: Wil van Balen

Onderzoek alternatieven vrachtverkeer stopzetten

Algemeen 1.011 keer gelezen

Hellevoetsluis - Tijdens de gecombineerde commissievergadering werd op 30 november het stopzetten van het MKBA onderzoek naar de mogelijke alternatieven voor de aan- en afvoer van goederen van en naar Farm Frites besproken door de commissieleden.  

Begin 2019 heeft de Hellevoetse gemeenteraad bij het vaststellen van de gebiedsvisie Hellevoetsluis Zuidoost een motie aangenomen om middels een Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse (MKBA) onderzoek te doen naar alternatieve routes. Bureau Royal HaskoningDHV (RHDHV) werd aangewezen om dit onderzoek uit te voeren. In januari 2021 is het plan van aanpak toegelicht aan de gemeenteraad, waarna het college het plan van aanpak mei 2021 heeft vastgesteld. Eerst werd er een enquête gehouden onder inwoners door onderzoeksbureau Citisens over hun ervaringen met het vrachtverkeer van Farm Frites. Veel inwoners zien graag een alternatief voor de huidige route dat bleek uit deze enquête die als eerste stap binnen het MKBA-traject werd gezet. 

Hierna zijn een aantal klankbordgroepen samengesteld om mee te praten over een oplossing. De klankbordgroepen wilden echter gaandeweg het proces de probleemstelling voor het onderzoek aanpassen. Zij willen zich volgens de gemeente namelijk niet alleen richten op de omgeving van de patatfabriek, maar de bredere verkeersproblematiek in Hellevoetsluis bij dit traject betrekken. 

In juni van dit jaar heeft RHDHV de gemeenteraad bijgepraat over het proces. Ook werd de rol en het verzoek van de klankbordgroepen toegelicht. Deze presentatie riep echter de nodige kritische vragen op bij de Hellevoetse gemeenteraadsleden. Raadsleden twijfelen aan de werkwijze en de te eenzijdige samenstelling van de klankbordgroepen. Maar ook was er verbazing over de vraagtekens die vanuit de klankbordgroepen gesteld werden bij de onderzoeksvraag die was vastgesteld naar aanleiding van de motie uit 2019. 

Volgende week, 14 december, zal tijdens de raadsvergadering een besluit worden genomen over het wel of niet stopzetten van het MKBA onderzoek. Wat het college betreft staat het realiseren van een oplossing voor de huidige aan- en afvoer van Farm Frites niet ter discussie. Wel blijkt dat het MKBA-traject te lang duurt en vooralsnog tot niets heeft geleid. Het college zegt het signaal van de klankbordgroepen niet naast zich neer te willen leggen. Wel zegt het college dat de probleemstelling verbreden in zou houden dat het traject nog zou gaan duren, met een nieuw plan van aanpak en hogere kosten, en dat wil het college niet. Als het traject wordt stopgezet dan is het aan de nieuwe gemeente Voorne aan Zee om een oplossing te zoeken voor de huidige route.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant