Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Heeft uw fysiotherapeut nog wel een contract met uw zorgverzekeraar?

Algemeen 1.650 keer gelezen

Fysiotherapeuten uit Hellevoetsluis luiden de noodklok. Weeda van den Berg fysiopraktijken, Fysio & Fit en FysioHellevoet vergelijken de eisen van de zorgverzekeraars met hoepels: ze moeten door steeds meer hoepels springen en zich in allerlei bochten wringen. De maat is vol!

De fysiotherapie staat ernstig onder druk. Sinds de marktwerking zijn intrede deed in de zorg krijgen fysiotherapiepraktijken jaarlijks een contract voorgeschoteld vanuit de zorgverzekeraars waarover ze niet kunnen onderhandelen. De toenemende eisen waar de fysiotherapeut aan moet voldoen zorgen voor steeds zwaardere administratieve lasten, hogere kosten, veel te lage vergoedingen en minder behandelingen. Hierdoor komt de kwaliteit van de zorg voor de patiënt in het gedrang.

Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat een fysiotherapeutische behandeling in Nederland rond de 43 euro zou moeten kosten om de gemaakte kosten te dekken. Zorgverzekeraars zijn bekend met dit standpunt, maar zij negeren tot dusverre de oproep vanuit de beroepsgroep om hieraan te voldoen en vergoeden veel lagere bedragen.

“Door een bezoek aan de fysiotherapeut wordt vaak voorkomen dat er duurdere specialisten moeten worden bezocht om uw klachten te onderzoeken. Eigenlijk zorgt de fysiotherapeut er dus voor dat de jaarlijkse zorgkosten worden verminderd. Verminderd met miljoenen per jaar. Maar zorgverzekeraars lijken hier blind voor.”

Wat betekent dit alles voor u?
Dat het niet vanzelfsprekend is dat uw fysiotherapeut een contract heeft met uw zorgverzekeraar in 2023. U krijgt in dat geval vanaf 1-1-2023 een factuur mee, die u zelf zult moet betalen en vervolgens kunt declareren bij uw zorgverzekering. Hierbij is het niet zeker of u het volledige bedrag terugkrijgt op uw rekening.  ”Er bestaat dus een kans dat u een deel van de behandeling zelf moet betalen.”

Wat te doen?
“Ga in gesprek met uw fysiotherapeut! Zij zullen u informeren met welke verzekeraars zij wel een contract hebben. Gelukkig zijn er nog enkele voorbeelden van zorgverzekeraars die wel het beste met de fysiotherapeut voor hebben qua vergoedingen en eisen die worden gesteld. Zorgverzekeraars DSW en ONVZ zijn hier goede voorbeelden van. Wij willen onze bedrijven graag gezond houden. Want u wilt toch ook dat fysiotherapie in Hellevoetsluis in voldoende mate beschikbaar is?”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant